atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek2-16a6b562dd4c74a2448f33aed44b0bb811df3559 11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 18-6-2011-13-e88a6fccd4843e714d6a91b499dc8f332350b9a9 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci138.jpeg nasi_ptaci780.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Zvonohlík zahradní

zvohlikzahr

Velikost

11-12 cm, váha 12 g

Popis

Je to drobný ptáček s nápadně krátkým, kuželovitým zobákem, který dává hlavě větší a kulatější vzhled. Typickým znakem je energický vlnovkovitý let. Po stranách hlavy sahá dlouhý světlý nadoční proužek na světlý krk a lemuje tmavší tváře se světlou skvrnou uprostřed. Temeno, pláštík, hřbet, břicho a boky jsou vždy hustě podélně čárkované. Křídla s úzkou křídelní páskou a vykrojený ocas jsou černohnědé. Kostřec je světlý, u samce jasně žlutý, u samice matněji zelenožlutý. Samec má čelo, kresbu na tvářích, strany krku a hruď jasně citronově žluté, u samice jsou tyto části těla světleji žlutobílé a skvrnitost na spodině těla začíná už od hrdla. Šatu mláďat žluť chybí, je hnědavý, silně podélně skvrnitý.

Ekologie

V dubnu začnou zvonohlíci obsazovat svá stanoviště v remízkách, alejích, stromových porostech u řek a rybníků i na okrajích lesů. Rádi vyhledávají zahrady, sady, parky a hřbitovy. Hnízdí od května do července 2x do roka. Úhledné hnízdo staví samička na stromě či keři. Splétá je z drobných kořínků, stébel, lýka a lišejníku (chybí mech). Okraj hnízda je obložen blátem. Hnízdní kotlinku vystýlá rostlinnou vlnou, srstí a peřím. Na 3-5 drobných, namodralých vajíčkách s narezavělými skvrnkami a vlasovými čárkami sedí hlavně samice za občasné pomoci samce. Mladé krmí oba rodiče, jejich trus však na rozdíl od jiných pěvců nepolykají ani neodnášejí a ten se hromadí na okraji hnízda, což je dobrým poznávacím znakem hnízd zvonohlíků. Potrava kterou sbírají hlavně ze země se skládá ze semen plevelů a kulturních rostlin, jejich zelených částí a hmyzu.

Rozšíření

Původní vlastí zvonohlíka je Středomoří. Odtud se na přelomu 19-20 století začal rychle šířit na sever, v současné době se už dostal do Skandinávie a na východě do Turecka, západního Ruska a Běloruska. Je tažný, nebojácný. Severoevropské populace táhnou do střední Evropy, v posledních letech stále více ptáků zůstává na hnízdištích i v zimě.

Rozšíření v ČR.

Druh rozšířený celoplošně především v nízkých a středních polohách, pravidelně ale vystupuje i do hor – max 1250 m.n.m. v Krkonoších. V posledních desetiletích se početnost výrazně nemění, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.
V Evropě se ve druhé polovině minulého století areál druhu i početnost zvyšovala, v současnosti je druh považován za zabezpečený se stabilní početností, na celém území hnízdí více než 8,3 milionu párů.

1 komentář u Zvonohlík zahradní

  • Ve zde uvedeném atlasu jsem nenašel ptáčka, který navštěvuje naše krmítko na sídlišti jako čtvrtý druh. Je celý šedý včetně hlavičky, nahoře tmavěji šedý, bříško světleji šedé. Hlava nemá žádnou kresbu. S jistotou to není žádný rehek (lidově kominíček). Zobák má krátký kuželovitý. Semínka slunečnic je schopen na místě vylouskávat, zanechává pouze slupky. Na krmítko jinak létají sýkorky koňadry, brhlík lesní a zvonek zelený. Ten jediný je nesnášenlivý – sýkorky vyhání.
    Prosím o radu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek191 16-9-2011-zluna-zeleni-1-346cfadeb8db54b873c7c38f30c3a33e063da489 ptacek241 ptacek302 ptacek455 nasi_ptaci124.jpg nasi_ptaci360.jpg nasi_ptaci279 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
8birds_b 181a 251a most20 most33 12bids_2017 14bids_2017 P1000631 P1000652 most44 most56 most62 P1000697 P1000741