atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek84 nasi_ptaci73.jpeg nasi_ptaci399.jpg nasi_ptaci407.jpg nasi_ptaci413.jpg nasi_ptaci498.jpg nasi_ptaci600.jpg nasi_ptaci698.jpg nasi_ptaci815.jpg nasi_ptaci850.jpg nasi_ptaci2344 nasi_ptaci2389 nasi_ptaci2431 owl-275941_1280 nasiptaci.info 15082017703-92a69a964af4da497491f4842f5775e1d95fe574 www.nasiptaci.info most195
Atlas ptáků


Zvonek zelený

zvonekzeleny

Velikost

14,5 – 15 cm, váha 30 g

Popis

Ve srovnání s jinými pěnkavovitými je těžší a zavalitější. Má silný kuželovitý, světlerůžový nebo slonovinový zobák. Sameček je celkově olivově zelený; zelená je nejjasnější na hlavě a kostřeci, spodina těla je světlejší. Křidélko, jeho spodní okraj a lemy ručních letek jsou svítivě žluté. Rovněž všechna ocasní pera až na dvě prostřední jsou u kořene krásně žlutá. Samička je spíše šedozelená, na pláštíku a hřbetu má hnědý nádech, na křidlech a ocase je méně žluté. Mladí ptáci jsou hnědaví, svrchu i zespodu podélně tmavě rozpitě čárkovaní.

Ekologie

Nejraději se usazuje v parkovité krajině s hojnými křovinami a skupinami stromů, na okrajích lesů, v parcích, zahradách a hřbitovech. Proniká i do center velkých měst. Hnízdí 2x ročně od dubna do června. Samička staví hnízdo nevysoko ve větvích keřů a stromů. Zjara, kdy jsou listnaté dřeviny ještě holé, staví hnízdo v jehličnatých mlazinách. Hnízdo je poměrně velké, spletené z drobných větviček, kořínků, stébel trav a mechu, který stěnami zpravidla prosvítá. Vystláno je jemnými kořínky, chlupy, žíněmi a peřím. Snůška obsahuje 4-6 namodralých vajíček s řídkými většími šedofialovými a malými červenohnědým skvrnami. Sedí jen samička, sameček ji po celou dobu sezení krmí. Mladé krmí převážně rostlinnou potravou, změkčenou ve voleti, jen tu a tam uloví housenku či brouka. Potrava dospělých se skládá ze semen, bobulí a poupat. Ze šípků vyzobávají jen zrníčka.

Rozšíření

Žije v Evropě, na jihu zasahuje po Sinajský poloostrov a do severozápadní Afriky. Izolovaná populace obývá vysočiny Turkestánu. Byl úspěšně vysazen na Azory, do Austrálie, na Nový Zéland a lokálně na jihovýchod Jižní Ameriky. Je většinou stálý až přelétavý.

Rozšíření v ČR

Běžný druh na téměř celém území, nejhojnější je v kulturní krajině, na horách běžně vystupuje do výšek kolem 800 m. n. m, max Úpské rašeliniště v Krkonoších-1430 m. n. m. V posledních 20 letech je zaznamenáván výraznější pokles stavů, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.
V Evropě v posledních desetiletích stavy ve většině zemí stoupaly, v současnosti se evropské populace odhadují na více než 14 milionů párů.

3 komentáře u Zvonek zelený

  • Dobrý den.Mám těchto ptáčků plný balkon,mohu je v tuto dobu ještě krmit slunečnicí ? Děkuji.

    • Mne umrelo uz nekolik techto ptacku pod krmitkem. Jine druhy jsou OK. Jsem z toho spatny, krmin je slunecnici.

  • Dobrý den,mám na balkoně dvě budky,spoustu sýkorek mi lítá do budek,jsou nádherné,denně až 3xkrát,jim sypu slunečnici.a zavěšuji lojové koule,před týdnem mi denně létá do budky Zvonek zelený,nejdříve jsem nevěděla až jsem zjistila na internetu jak se jmenuje,chtěla bych se prosím zeptat,odhání ostatní sýkorky,tím že neustále se s nimi pere aa chce být v budce jen sám,přitom budka je větších rozměrů,takže se jich tam vejde víc,můžete mi prosím poradit co mám dělat? děkuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek308 ptacek576 nasi_ptaci216.jpg nasi_ptaci316.jpg nasi_ptaci479.jpg nasi_ptaci2416 nasi_ptaci2422 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info tit-1575200_1280 1birds_b P1000812 www.nasiptaci.info most68 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most85 most99 most19 P1000810 P1010221 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most20 most65 most83 most84 most128 most157 most159 most167 most224 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info