atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek164 ptacek179 ptacek641 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci643.jpg nasi_ptaci2387 nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1685878_1280 most63
Atlas ptáků

Výr velký

vyrvel

Velikost

Délka: 60-73 cm.
Rozpětí: 138-170 cm.
Hmotnost: M 2000-2700 g, F 2500-3260 g.

Popis

Největší evropská sova. Má velkou hlavu s oranžovýma očima a výrazná ouška. Závoj je rezavožlutý, uvnitř s černou a hnědou, u oka s bílou kresbou. Pod zobákem světlá skvrna. Zbarvení těla je žlutě nebo rezavě hnědé, na hřbetě výrazně tmavší, s četnými tmavými skvrnami.

Ekologie

Ke hnízdění vyhledává skály, kamenité stráně nebo zříceniny budov, zpravidla nedaleko otevřených ploch. V poslední době hnízdí i v kamenolomech a místy se šíří i do menších lesíků poblíž lidských sídel.
Od ledna, většinou ale v únoru probíhá tok. Hnízdo je kotlinka vyhrabaná na zemi nebo na skále, vzácně hnízdí i v dutinách nebo ve starých hnízdech dravců, volavek nebo čápů. Hnízdí jednou ročně, od února do dubna snáší 2-4(1-5) vejce. Sedí pouze samice, samec ji po celou dobu krmí. Po 34-36 dnech se líhnou postupně mláďata, na hnízdě zůstávají 5-6 týdnů a pak se rozlézají po okolí. Vzletná jsou ve stáří 9 týdnů, i v této době jsou ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v 1 roce, hnízdit ale většina začíná až ve věku 2-3 let. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil téměř 19 let, v zajetí až 60.
Živí se výhradně obratlovci – savci od velikosti hraboše po zajíce, ptáci do velikosti bažanta – běžně loví i dravce a jiné druhy sov.

Rozšíření

Bubo bubo bubo – téměř celá Evropa mimo Pyrenejského poloostrova (tam žije B. b. hispanus), Islandu, Velké Británie, Irska, severozápadní Francie a severních oblastí na východě Evropy. Na většině území stálý, nanejvýš přelétavý druh, pouze nejsevernější populace se na zimu stahují jižněji. Na počátku 20. století byly stavy tohoto druhu v celé Evropě silně zdecimovány, místy byl úplně vyhuben. Díky ochraně se podařilo tento úbytek zastavit, místy se stavy zvyšují a druh se vrací i do dříve obývaných oblastí. V současnosti žije v celé Evropě asi 38000 párů (všechny ssp.), stavy jsou považovány za stabilní.
V ČR hnízdil tento druh odedávna, na počátku 20. století byl ale málem vyhuben – zůstalo u nás cca 40 párů. V roce 1929 byla vyhlášena zákonná ochrana tohoto druhu a počty se opět začaly zvyšovat. V roce 1949 bylo napočítáno 443 kusů, v současnosti se počty odhadují na 600-900 párů. Vyskytuje se téměř na celém území státu, přednost dává oblastem ve středních nadmořských výškách, v horách vystupuje až nad 1000 m. n. m. V místech s dostatečnou možností úkrytu hnízdí i v nížinách.

5 komentářů u Výr velký

  • a co sem dát potravu

    • Dobrý den,než někoho začnete napadat tak se naučte číst a hned potom si přečtěte u každého ptáka odstavec ekologie a v něm je i potrava.

  • Vážení,
    V současné době jsem uspořádal některé své fotografie do dvou souborů SOVY a DRAVCI. Není to kompletní soubor, ale zahrnuje celkem přes dvacet ptáků. Rád bych je vydal jako dvě fotoknihy. Nejsem ornitolog, ale rád bych fotky doplnil popisem ve stručné formě. V mnohých případech se mi líbí jak máte zpracovány některé jednotlivce. Rád bych proto čerpal z Vašich stránek. Protože také nejsem ani znalý autorského práva, nerad bych se dopustil něčeho nezákonného. Můžete mi proto udělit souhlas k použití aspoň části Vašich textů? Nebo mi odkázat na jejich autora. Samozřejmě počítám s tím, že bych zdroj patřičně zveřejnil.

    Děkuji předem za pomoc.

    S úctou,

    Jirka Bednář
    http://www.JBphoto.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek59 ptacek188 ptacek282 ptacek490 ptacek582 ptacek636 ptacek655 nasi_ptaci84.jpg nasi_ptaci315.jpg nasi_ptaci472.jpg nasi_ptaci2241 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
10birds_b 40birds_b most101 most6 51a 1birds_b 39birds_b most24 most37 13bids_2017 P1000685 most49 most62 P1000756