atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek418 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci227.jpg nasi_ptaci700.jpg nasi_ptaci237 nasi_ptaci2455 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vrána obecná

img00131

Velikost

Délka: 44-51 cm.
Rozpětí: 84-100 cm.
Hmotnost: 325-580 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Celý pták je černý, vrch těla s kovovým leskem. V oblastech společného výskytu s vránou šedou (Corvus cornix) je běžné křížení obou druhů. Kříženci vykazují různé barevné přechody (rozsah šedé barvy) mezi oběma druhy.

Ekologie

Obývá otevřenou krajinu s poli, loukami, lesy a vodou od nížin po horní hranici lesa. V místech, kde není přímo pronásledována, proniká i do blízkosti lidských sídel. Hnízdí vždy jednotlivé páry. Hnízdo bývá vysoko na stromech, obvykle blízko u kmene. Od začátku března do poloviny května snáší 3-6 vajec. Sedí pouze samice, od snesení 1. vejce, 17-20 dní. Mláďata se líhnou v průběhu 1-3 dní, zpočátku krmí pouze samec a samice je zahřívá na hnízdě. To mláďata opouštějí až když jsou plně vzletná, po 30-35 dnech. Po opuštění hnízda se rodiny drží pohromadě až do zimy, kdy se sdružují s dalšími do hejn. Pohlavně dospívají ve 3. -4. roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je téměř 15 let.
Potrava je velice rozmanitá. Z živočišné nejrůznější mršiny, loví savce do velikosti malého zajíce, poraněné ptáky, vejce, ryby, žáby, měkkýše hmyz a další drobné živočichy. Z rostlin se živí hlavně obilím, bramborami a různými bobulemi. Potravu získává především sbíráním na zemi.

Rozšíření

Západ Evropy. Hranice prochází v širokém pásu, kde se oba druhy překrývají-z Irska přes Skotsko, Dánsko, Německo, Švýcarsko, Česko, Slovensko, Rakousko a podél jižních svahů Alp do Itálie. Druhá ssp. obývá Asii na východ od řeky Jenisej. Stálý, nanejvýš potulný druh.
Českou republikou probíhá hanice mezi v. šedou a černou hruba po Vltavě a Labi. Vzhledem k tomu, že zóna, kde se vyskytují oba druhy současně je široká 300-500 km, vrána černá se vzácně objevuje až v nejvýchodnějších částech republiky. Početnost se však od západu k východu velmi rychle zmenšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů, počty mírně klesají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek314 ptacek251 ptacek288 ptacek617 ptacek620 nasi_ptaci31.jpg nasi_ptaci553.jpg nasi_ptaci783.jpg nasi_ptaci2360 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-2109659_1920
Nové foto
6birds_b robin-2187370_1920 most84 most88 most14 1birds_b 31birds_b most16 most39 3bids_2017 most53 most54 most62 P1000724