atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek221 ptacek342 nasi_ptaci130.jpeg nasi_ptaci199.jpg nasi_ptaci2296 sparrow-9950_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most52
Atlas ptáků

Volavka popelavá

volavkapop

Velikost

Délka: 84-102 cm.
Rozpětí: 155-175 cm.
Hmotnost: 810-2300 g.

Popis

Poněkud menší než čáp bílý (Ciconia ciconia), převážně šedá, spodina těla světlejší. Hlava je bílá s černým pruhem od oka do týla a s černou chocholkou z prodloužených per. Ruční a loketní letky černé. Zobák žlutohnědý až žlutý, nohy tmavohnědé, nahoře žluté.

Ekologie

Hnízdí v koloniích, často společně s ostatními druhy koloniálně hnízdících ptáků. Hnízda si staví na stromech, v posledních letech jsou stále častější případy, kdy vyhnízdí i v rákosinách. Od konce února do poloviny května snáší 1-7 vajec ve 2 až 4 denních intervalech. Po 25-28 dnech inkubace se líhnou postupně mláďata, ta se na hnízdě zdržují 6-7 týdnů a pak se rozlézají do okolí hnízda, na noc se ale vracejí zpět. Za další 2 týdny jsou už plně vzletná. Pohlavně dospívají ve dvou letech, nejvyšší zjištěný věk je 24,5 roku.
Potravu tvoří hlavně ryby (kolem 15 cm.), dále obojživelníci, plazi, drobní savci, hmyz, korýši a měkkýši.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě se početnost i areál druhu může značně měnit i během několika málo let. Hlavně po tuhých zimách se stavy snižují, v průběhu 2-7 let se opět dostávají do původních stavů. Mírnější zimy v posledních letech naopak vedou k šíření druhu na sever, takže můžou zahnízdit i v severní Skandinávii. Severní populace jsou z větší míry tažné, zimují jižněji od hnízdišť, naše většinou ve Středomoří, menší část táhne až do oblasti Guinejského zálivu v tropické Africe. V Evropě se početnost v průběhu posledních cca 40 let silně zvýšila, v současnosti tam hnízdí více než 210 tisíc párů.
V České republice hnízdí pravidelně na celém území v okolí větších vodních ploch, nejvýše 730 m.n.m. na Šumavě. V posledních letech se stavy zvyšují i u nás, v letech 2001-03 hnízdilo na našem území 1900-2300 párů.

Význam

V Červeném seznamu ČR je přes stoupající stavy v kategorii NT – téměř ohrožený druh (s ohledem na pronásledování ze strany rybářů).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek45 ptacek160 ptacek207 ptacek344 ptacek225 _dsc0582-d90d5e45d67be8f82c1fa72e2f05a2626cf52a20 nasi_ptaci517.jpg nasi_ptaci579.jpg nasi_ptaci2109 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info nasiptaci.info marsh-tit-1539473_1280 most27
Nové foto
robin-2187370_1920 most7 most9 12birds_b 241a 351a most26 most34 1bids_2017 P1000677 most51 most61 P1000687 P1000819