Volavka červená
Reklamy
Volavka bílá
Volavka popelavá

Reklamy

 

Velikost

Délka: 70-90 cm.
Rozpětí: 110-145 cm.
Hmotnost: 600-1345 g.
 

Popis

Poněkud menší a celkově tmavší než podobná v. popelavá (Ardea cinerea).
 

Ekologie

Žije v rozsáhlých porostech rákosu nebo orobince. Hnízdí v malých koloniích, někdy společně s ostatními druhy volavek, kolpíky nebo kvakoši. Hnízdo bývá většinou na polámaných stéblech rákosu nebo orobince, občas i nízko na keřích nebo stromech. Od dubna do června snáší 3-7 vajec v jedno až tří( vyjímečně až 7) denních intervalech. Po 22-30 dnech inkubace se postupně líhnou mláďata v rozmezí 3-11 dní. Do věku tří týdnů jsou na hnízdě neustále kryta jedním z rodičů před deštěm a prudkým sluncem. Poté se rozlézají do okolí hnízda, ve stáří 7-8 týdnů jsou letuschopná. Pohlavně dospívají ve dvou letech, nejvyšší věk je více než 23 let.
Hlavní součástí potravy jsou ryby do 20 cm, dost často i malí savci, dále obojživelníci, plazi i bezobratlí.
 

Rozšíření

Viz taxonomie. V minulosti početní stavy v Evropě silně kolísaly. V průběhu 19. století téměř vymizela, po roce 1940 začala nová hnízdní expanze, která trvala do 70. – 90. let minulého století, odkdy se stavy opět pomalu snižují. V celé Evropě hnízdí méně než 42 tisíc párů, populace je označována jako ubývající. Středoevropské populace jsou výlučně tažné, zimují převážně ve východní a západní Africe. Jižnější populace jsou stálé nebo přelétavé.
Na území ČR bylo první hnízdění prokázáno v roce 1947 na r. Nesyt na jižní Moravě. V pozdějších letech hnízdily pravidelně a v některých místech republiky i ve větších počtech (Lednické rybníky, Nesyt, okolí Dyje, jižní Čechy). V posledních desetiletích se stavy silně snízily, v letech 2001-03 u nás hnízdilo do 3 párů.
 

Význam

Volavka bílá
Volavka popelavá
Reklamy
Send this to a friend