atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek652 nasi_ptaci17.jpeg nasi_ptaci70.jpg nasi_ptaci284.jpg nasi_ptaci598.jpg nasi_ptaci212 nasi_ptaci2387 woodpecker-797398_1280 nasiptaci.info most97
Atlas ptáků

Volavka červená

redvol

Velikost

Délka: 70-90 cm.
Rozpětí: 110-145 cm.
Hmotnost: 600-1345 g.

Popis

Poněkud menší a celkově tmavší než podobná v. popelavá (Ardea cinerea).

Ekologie

Žije v rozsáhlých porostech rákosu nebo orobince. Hnízdí v malých koloniích, někdy společně s ostatními druhy volavek, kolpíky nebo kvakoši. Hnízdo bývá většinou na polámaných stéblech rákosu nebo orobince, občas i nízko na keřích nebo stromech. Od dubna do června snáší 3-7 vajec v jedno až tří( vyjímečně až 7) denních intervalech. Po 22-30 dnech inkubace se postupně líhnou mláďata v rozmezí 3-11 dní. Do věku tří týdnů jsou na hnízdě neustále kryta jedním z rodičů před deštěm a prudkým sluncem. Poté se rozlézají do okolí hnízda, ve stáří 7-8 týdnů jsou letuschopná. Pohlavně dospívají ve dvou letech, nejvyšší věk je více než 23 let.
Hlavní součástí potravy jsou ryby do 20 cm, dost často i malí savci, dále obojživelníci, plazi i bezobratlí.

Rozšíření

Viz taxonomie. V minulosti početní stavy v Evropě silně kolísaly. V průběhu 19. století téměř vymizela, po roce 1940 začala nová hnízdní expanze, která trvala do 70. – 90. let minulého století, odkdy se stavy opět pomalu snižují. V celé Evropě hnízdí méně než 42 tisíc párů, populace je označována jako ubývající. Středoevropské populace jsou výlučně tažné, zimují převážně ve východní a západní Africe. Jižnější populace jsou stálé nebo přelétavé.
Na území ČR bylo první hnízdění prokázáno v roce 1947 na r. Nesyt na jižní Moravě. V pozdějších letech hnízdily pravidelně a v některých místech republiky i ve větších počtech (Lednické rybníky, Nesyt, okolí Dyje, jižní Čechy). V posledních desetiletích se stavy silně snízily, v letech 2001-03 u nás hnízdilo do 3 párů.

Význam

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek4 ptacek327 nasi_ptaci7.jpg nasi_ptaci34.jpg nasi_ptaci188.jpg strakapoud-93ecc731f74aa0ca4dd5a100b21bce2d6b810e17-a41caefc463f672e1c9ec3f7e114301f25292beb robin-185448_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1983858_1920 most4
Nové foto
131a 19birds_b most5 221a 341a most21 15bids_2017 24bids_2017 P1000648 most40 most50 most54 most76 P1000701