atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci112.jpg nasi_ptaci173.jpeg nasi_ptaci493.jpg nasi_ptaci815.jpg nasi_ptaci246 nasi_ptaci2217 nasi_ptaci2474 nasi_ptaci2486 nasiptaci.info brhlik-lesni-5af63e45a79a20152083c2e409110efb7ac6708f
Atlas ptáků

Volavka bílá

volbil

Velikost

Délka: 85-100 cm.
Rozpětí: 145-170 cm.
Hmotnost: 960-1178 g.

Popis

Velká jako v. popelavá (Ardea cinerea), ale celá čistě bílá. V době hnízdění má zobák černý se žlutým kořenem,po zbytek roku celý žlutý, nohy téměř černé. Ve svatebním šatu má na hřbetě a po stranách těla prodloužené peří přesahující délku ocasu.

Ekologie

Vyhledává bažinaté oblasti s hustými porosty rákosu a orobince, okolí jezer a neregulovaných toků, říční delty i velké mělké rybníky s bohatými okrajovými porosty. V místech řídkého výskytu hnízdí jednotlivě, kde je hojnější hnízdí v malých koloniích (většinou do 10 párů), často společně s ostatními druhy volavek nebo ibisů. Hnízdo staví na polámaném rákosí nebo orobinci, méně často na keřích a stromech. Od dubna do června snáší 3-5(2-6) vajec, sedí oba rodiče 25-26 dní. Mláďata krmí oba rodiče, ve věku 20 dní se již zdržují mimo hnízdo, krmena jsou asi 6 týdnů – v té době jsou již vzletná. Pohlavně dospívají patrně ve 2 letech.
Potrava je výhradně živočišná – hlavně ryby (do cca 20 cm), příležitostně i obojživelníci, plazi, ptáci a velký vodní hmyz.

Rozšíření

Viz taxonomie. Areál druhu v Evropě je velice roztříštěný. K úbytku stavů a rozpadu areálu došlo už v 19. století kvůli přímému pronásledování kvůli ozdobným perům, postupně byla likvidována i vhodná prostředí pro hnízdění. V posledních desetiletích velikost areálu i populací výrazně stoupá. V současnosti v Evropě hnízdí necelých 24 tisíc párů, populace je považována za zabezpečenou.
U nás se objevuje ve stále větších počtech v průběhu celého roku, výskyt je nejčastější koncem léta a na podzim, kdy se na jednom místě může zdržovat i více než 100 kusů. Množství pozorování stoupá i v hnízdním období, kdy jsou pozorováni ptáci ve svatebním šatu, páření, někdy i stavění hnízda. Úspěšné vyhnízdění bylo ale doposud doloženo pouze jednou – v roce 1949 na Velkém Tisém na Třeboňsku.

Význam

V minulosti byla ve velkém množství lovena pro okrasná pera – např. v roce 1902 bylo na londýnském trhu prodáno peří z nejméně 200 tisíc jedinců.
V Červené knize byla dříve v kategorii R – vzácné druhy, vzhledem k ojedinělosti pokusů o vyhnízdění není v poslední verzi uváděna.

1 komentář u Volavka bílá

  • Volavky bílé i popelavé jsou běžně k vidění na loukách u řeky Odry mezi Jeseníkem nad Odrou a Bernarticemi nad Odrou,
    a to i nyní v zimních měsících,konkretně 30.prosince.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek213 11-6-09-20-1ab531b62611e859b620a709c099bc98ae3c95e4 5birds_b nasi_ptaci365.jpg nasi_ptaci675.jpg nasi_ptaci730.jpg nasi_ptaci222 nasi_ptaci249 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 81a P1000697
Nové foto
10birds_b 25birds_b 29birds_b most84 most102 22bids_2017 25bids_2017 most42 most46 most49 most55 most65 P1000697 P1000741