atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek65 nasi_ptaci86.jpeg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci483.jpg nasi_ptaci2133 nasi_ptaci2206 nasi_ptaci2472 nasiptaci.info nasiptaci.info P1000648
Atlas ptáků

Vodouš kropenatý

vodouskrop

Velikost

Délka: 20-24 cm.
Rozpětí: 39-44 cm.
Hmotnost: 65-120 g.

Popis

Menší vodouš velikosti špačka, nohy šedé, zobák černý, zhruba stejně dlouhý jako hlava. Obě pohlaví zbarvena stejně – čelo a vrch hlavy tmavě hnědé, týl a krk hnědé se světlým skvrněním. Horní část zad tmavohnědé, bělavé skvrnky na okrajích per. Bílé svrchní krovky ocasní, brada a hrdlo. Tváře a prsa bílé, s hustým hnědým žíháním. Ocas bílý se 3-4 černohnědými příčnými proužky. V prostém šatě je skvrnění nevýrazné, celkově je světlejší.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě na vlhkých místech v lesích, na tahu se zdržuje často na březích a dnech rybníků.
Hnízdo bývá na stromech ve výškách až více než 10 m., jen vyjímečně na zemi. Sám hnízdo nestaví, používá stará hnízda hlavně drozdovitých pěvců, holubů a podobně, která pouze vystýlá mechem a lišejníky. Od dubna snáší 4, méně často 3 vejce. Oba rodiče se na snůšce střídají 22-23 dní. Nejdéle do dvou dnů mláďata vyskakují z hnízda a jsou rodiči odvedena do blízkosti vody. Ve stáří 3 týdnů začínají poletovat, postupně se osamostatňují a po dosažení plné vzletnosti hnízdiště opouštějí. Náš nejstarší pták byl kontrolován 9 let po okroužkování.
Potravu tvoří hmyz a jeho larvy, červi, malí korýši, pavouci a malí měkkýši. Vyjímečně požírá i semena rostlin a úlomky řas.

Rozšíření

Hnízdí v boreálním pásu palearktické oblasti, od Skandinávie na východ Asie do povodí Kolymy. Izolovaná hnízdiště jsou i jižněji od souvislého areálu. Tažný druh, v malém množství zimuje už ve střední a západní Evropě, častěji od Středomoří po tropickou Afriku a dále na východ přes jižní Asii až po Filipíny.
U nás hnízdí kolem 30 párů, pravidelně protahuje. Protože je u nás pozorován po celý rok, sezónní tah je málo výrazný. Zpravidla se vyskytuje jednotlivě nebo v hejnkách do 20 kusů, méně často několik desítek, nejvyšší počet byl kolem 100 kusů. Zimuje u nás každoročně až kolem 100 ex.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek277 ptacek344 16-9-2011-zluna-zeleni-1-346cfadeb8db54b873c7c38f30c3a33e063da489 nasi_ptaci121.jpg nasi_ptaci247.jpg nasi_ptaci530.jpg nasi_ptaci563.jpg nasi_ptaci616.jpg nasi_ptaci2427 nasi_ptaci2504 nasi_ptaci2509 nasiptaci.info nasiptaci.info 18-11-2015-32-07ebd34f520c503460de0befe80bb7f7ea062dba
Nové foto
5birds_b most89 most93 most8 1birds_b most23 8bids_2017 12bids_2017 26bids_2017 P1000628 most49 most64 most73 P1000810