Vodouš kropenatý
Reklamy
Vlha pestrá
Vodouš rudonohý

vodouskrop
Reklamy

Velikost

Délka: 20-24 cm.
Rozpětí: 39-44 cm.
Hmotnost: 65-120 g.

Popis

Menší vodouš velikosti špačka, nohy šedé, zobák černý, zhruba stejně dlouhý jako hlava. Obě pohlaví zbarvena stejně – čelo a vrch hlavy tmavě hnědé, týl a krk hnědé se světlým skvrněním. Horní část zad tmavohnědé, bělavé skvrnky na okrajích per. Bílé svrchní krovky ocasní, brada a hrdlo. Tváře a prsa bílé, s hustým hnědým žíháním. Ocas bílý se 3-4 černohnědými příčnými proužky. V prostém šatě je skvrnění nevýrazné, celkově je světlejší.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě na vlhkých místech v lesích, na tahu se zdržuje často na březích a dnech rybníků.
Hnízdo bývá na stromech ve výškách až více než 10 m., jen vyjímečně na zemi. Sám hnízdo nestaví, používá stará hnízda hlavně drozdovitých pěvců, holubů a podobně, která pouze vystýlá mechem a lišejníky. Od dubna snáší 4, méně často 3 vejce. Oba rodiče se na snůšce střídají 22-23 dní. Nejdéle do dvou dnů mláďata vyskakují z hnízda a jsou rodiči odvedena do blízkosti vody. Ve stáří 3 týdnů začínají poletovat, postupně se osamostatňují a po dosažení plné vzletnosti hnízdiště opouštějí. Náš nejstarší pták byl kontrolován 9 let po okroužkování.
Potravu tvoří hmyz a jeho larvy, červi, malí korýši, pavouci a malí měkkýši. Vyjímečně požírá i semena rostlin a úlomky řas.

Rozšíření

Hnízdí v boreálním pásu palearktické oblasti, od Skandinávie na východ Asie do povodí Kolymy. Izolovaná hnízdiště jsou i jižněji od souvislého areálu. Tažný druh, v malém množství zimuje už ve střední a západní Evropě, častěji od Středomoří po tropickou Afriku a dále na východ přes jižní Asii až po Filipíny.
U nás hnízdí kolem 30 párů, pravidelně protahuje. Protože je u nás pozorován po celý rok, sezónní tah je málo výrazný. Zpravidla se vyskytuje jednotlivě nebo v hejnkách do 20 kusů, méně často několik desítek, nejvyšší počet byl kolem 100 kusů. Zimuje u nás každoročně až kolem 100 ex.
Vlha pestrá
Vodouš rudonohý
Reklamy
Send this to a friend