atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci16.jpg nasi_ptaci59.jpg nasi_ptaci203.jpg nasi_ptaci429.jpg nasi_ptaci2244 nasi_ptaci2303 nasi_ptaci2304 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vlaštovka obecná

vlastovkaob

Popis

Je to jediný středoevropský vlaštovkovitý pták s hlavou zespodu temnou a s dlouhým vidličnatým ocasem, rýdovací pera jsou drátovitě prodloužena (až 12 cm). Při roztaženém ocasu jsou na vnějších rýdovacích perech patrné malé bílé skvrny. Svrchu je modrofialově tmavá, zespodu bílá nebo lehce narezavělá s modročerným proužkem na hrudi a sytě červeným hrdlem a čelem. V letu a zblízka je červená barva překvapivě těžko viditelná a tak vlaštovka vypadá na hlavě a hrudi spíše černá. Křídla jsou úzká a špičatá. Pohlaví jsou stejná, ale samec má užší a delší rýdovací pera. Mladí ptáci mají krátká a tupá rýdovací pera. Čelo a hrdlo mají rezavě béžovobílé, nebo hnědavě růžové. Svrchu jsou matnější. Vlaštovky jsou obratní elegantní letci, kteří dovedou za letu i pít z vodní hladiny.

Ekologie

Hnízdí běžně v kulturní krajině, hnízda většinou budují uvnitř lidských staveb, ve chlévech, chodbách či průjezdech. Hnízdo je plochá miska kterou slepují z kousků hlíny smíchaných se slinami a mezi ně vkládají stébla trávy nebo slámu. Je připevněno vždy tak těsně pod stropem, že do něho není možno nahlédnout. Staví jen samice, samec přináší materiál. Na jeho stavbu je zapotřebí 750-1400 hrudek hlíny. Vnitřek je jemně vystlán stébly, chlupy a peřím. Od května do srpna snese samice 2 až 3x do roka, 4-6 bílých červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama 14-17 dní. Potrava se skládá z létajícího hmyzu uloveného ve vzduchu až do velikosti motýlů a vážek.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazena do kategorie LC – druh málo dotčený.

Rozšíření

Žije ve většině Evropy, Asie a Severní Ameriky, v nejsevernější Africe a Austrálii. Evropští ptáci zimují v tropické a jižní Africe, další zimoviště leží v Jižní Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Vlaštovka se pravděpodobně rozšířila ze subtropů na sever jako průvodce člověka a bez lidí nemůže v mírném zeměpisném pásmu přežít.

Rozšíření v ČR

Druh početně hnízdící na celém území, hojnější je v nižších polohách, ale hnízdí i na Luční boudě v Krkonoších v 1410 m.n.m. Početní stavy pomalu klesají, od sčítání v letech 1985-89 zhruba o 20% – v letech 2001-03 u nás hnízdilo 320-640 tisíc párů.
Populace v celé Evropě čítá přes 16 milionů párů, je považována za ztenčenou a mírně ubývající.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek45 ptacek115 ptacek325 ptacek367 ptacek489 ptacek600 23-2-2014-videlske-sedlo-svycarna-krivka-obecna80-7ed99121fb3885c651688ce1c98db8587ce4e0aa nasi_ptaci85.jpg nasi_ptaci228.jpg nasi_ptaci424.jpg nasi_ptaci2370 nasi_ptaci2458 nasiptaci.info 101a-d5ac157565e621f771889944dd32eb28f596b0fb
Nové foto
37birds_b most88 most95 most98 most6 201a 24birds_b 27birds_b 6bids_2017 most51 most70 most71 most72 P1000724