atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek438 nasi_ptaci118.jpeg nasi_ptaci631.jpg nasi_ptaci873.jpg nasi_ptaci261 nasi_ptaci2353 38birds_b nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 36birds_b most26 most30 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Sýkořice vousatá

03- sykorice

Velikost

Délka: 14-15,5 cm.
Hmotnost: 12-23 g.

Popis

Velikosti vrabce, s nápadně dlouhým stupňovitým ocasem. Samec má hlavu modrošedou, bradu a hrdlo bílé a výrazný černý vous od uzdičky k voleti. Vrch těla je narůžověle až rezavě okrový, spodina světlá s růžově okrovými boky a černými spodními ocasními krovkami. Samice má hlavu shora šedavookrovou, vrch těla rezavohnědý, hrdlo, prsa i břicho bílé, boky naokrovělé. Mladí ptáci se podobají samici, zbarvení je nevýrazné, záda, křídelní krovky a okraje ocasu jsou tmavé.

Ekologie

Vyžaduje rákosiny s hustou spodní etáží a trvalou vodní hladinou, minimální rozloha musí být alespoň 3 ha. Hnízdí jednotlivě, při větší hustotě i ve skupinách. Hnízdo umisťuje do porostů rákosu (orobinec, ostřice, aj.) do výšky 75 cm nad vodou nebo zemí. Hnízdí pravidelně 2x ročně, od dubna do června snáší 5-6 (4-8) vajec. Sedí oba ptáci 10-13 dní. Samice zpočátku mláďata zahřívá na hnízdě (až 9 dní), později krmí oba, někdy se ke krmení připojují i ptáci z prvního hnízdění. Hnízdo mláďata opouštějí po 10-13 dnech, ještě neschopná letu.
Zhruba od února do října převažuje potrava živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, dále pavouci a malí plži. V zimních měsících převažuje potrava rostlinná, v převážné míře semena rákosu, v malé míře i jiná.

Rozšíření

Areál druhu je značně (hlavně v Evropě) mozaikovitý. Vyskytuje se ve značné části Evropy, od Středomoří po jih Skandinávie, do Asie zasahuje úzkým pruhem až do Číny. Areál druhu se za silného kolísání stavů rozšiřuje, v současnosti stavy v Evropě stoupají, čítají 240-480 tisíc párů, z tohoto množství až 200 tisíc žije v deltě Dunaje. Stálý nebo přelétavý druh, silné zimy můžou mít za následek úbytek ptáků, jindy tyto zimy vyvolávají masové přesuny a následně osídlení nových oblastí.
Na našem území se jedná o vzácně hnízdící druh, přesto, že početnost se stále zvyšuje. Běžnější je v rybničnatých oblastech, jižní Čechy, Pardubicko, jižní Morava, Ostravsko. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-200 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek124 ruddy-turn-stone-1700979_1920 sojka-obecna-2-5087a54cfeb6f38183f920d529d2e42296622067 nasi_ptaci180.jpg nasi_ptaci322.jpg nasi_ptaci648.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2114 nasi_ptaci2407 ptacek655-c950d404232bab27bad7c898a3f6b52072c4b9d9 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-9133fee34e940d3e4cddf01478c8c77888fe749b most96 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most2 most9 most43 P1010206 P1010223 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most69 most98 most116 most159 most164 most183 most231 most234 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info