atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek568 ptacek590 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci273.jpg nasi_ptaci303.jpg nasi_ptaci468.jpg nasi_ptaci813.jpg nasi_ptaci269 nasi_ptaci2216 nasi_ptaci2352 nasiptaci.info nasiptaci.info most26 most46 most195 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Sýkora lužní

sykorkalozni

Velikost

11,5 – 13 cm, váha 11g

Popis

Má dost velkou hlavu a plnou šíji. Hlava je po stranách téměř bílá s černou čepičkou a černým podbradkem. Podobá se sýkoře babce (Parus palustris); nejlépe se pozná podle hlasu. Také podle světlého pole na loketních letkách, které kontrastuje s jinak hnědým složeným křídlem. Jsou i další rozdíly; černé temeno je vždy matné, podbradek je celkově větší. Čepička sahá dál na šíji a hlava po stranách je bělejší. Pohlaví a věkové skupiny jsou stejné. Ptáci ze Skandinávie, Ruska a východní Evropy (borealis) jsou po stranách hlavy a zespodu bělaví, svrchu hnědí, zatimco britští ptáci (kleinschmidti) jsou tmavší, svrchu výrazně hnědaví, špinavější na tvářích a béžoví na bocích. V kontinentální Evropě žije mnoho poddruhů s přechodným vzhledem.

Ekologie

Obývá boreální jehličnaté lesy na severu, jižněji vlhké listnaté a smíšené lesy, zvláště olšiny, vrbiny a březiny podél řek. V horách vystupuje až ke stromové hranici. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve ztrouchnivělém kmeni či pahýlu budoucí obydlí. Kolem 90% obsazených hnízdnich dutin je vždy nově vytesaných. Hnízdo je spletené z mechu, lišejníku a trávy, vystlané srstí a peřím. Někdy však sedí jen na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Hnízdění probíhá v květnu a červnu, v jediné snůšce se 7 až 10 vajíčky. Potravu tvoří především hmyz a další drobní bezobratlí, ale i semena lesních dřevin a různých rostlin.

Rozšíření

Sýkora lužní má rozsáhlý areál od Francie v Evropě až po pacifické pobřeží v orientální oblasti. U nás je rozšířena velmi mozajkovitě, vyskytuje se především ve vyšších polohách. Je stálá. Páry spolu zůstávají i přes zimu.

Rozšíření v ČR.

Rozšířena je nepravidelně na většině území. V početnosti nejsou výraznější rozdíly mezi nížinami a vyššími polohami, na horách vystupuje až po horní hranici lesa (1380 m. n. m. v Krkonoších). Populace se pravděpodobně mírně zvětšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů.
V Evropě je druh hodnocen jako zabezpečený, stavy jsou stabilní mimo Skandinávie a západu areálu, kde mají tendenci klesat. Celoevropská populace čítá přes 24 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek44 ptacek331 ptacek370 91a nasi_ptaci81.jpg nasi_ptaci158.jpg nasi_ptaci633.jpg nasi_ptaci2410 nasi_ptaci2448 005-78d0007d3ac05dcae8e388535b6f59de24ac0418 turnstone-534865_1920 5birds5 nasiptaci.info full27170-9e472d999d7dc3423bf63f6b8c929e30239ee00d bird-1218841_1920 most62 P1000795 most126 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most90 most69 most72 P1000716 P1010241 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most7 most13 most54 most66 most128 most143 most216 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info