atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek398 nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci617.jpg nasi_ptaci216 nasi_ptaci2490 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 111a 201a
Atlas ptáků

Sýkora koňadra

sykkonadra

Velikost

13,5 – 15 cm, 20 g

Popis

Největší a nejtěžší evropská sýkora. Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostřed, lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou spodní část s širokým černým pruhem uprostřed, který tvoří ve středu břicha černou skvrnu. Samice je trochu světleji žlutá a má užší a mnohdy přerušený černý pruh. Mladí ptáci se podobají dospělým, ale mají žlutavou skvrnu na tváři bez úplného černého okraje zespodu.

Ekologie

Díky své přizpůsobivosti žije téměř všude. Ve všech typech lesů, v tajze daleko na Sibiři, v horách až k hranici lesa i v blízkosti člověka v parcích a zahradách. Časně z jara se koňadry párují a samičky vyhledávají nejrůznější dutiny a díry, které vystelou vysokou vrstvou mechu a v ní vykrouží z chlupů hluboký důlek. Kromě přirozených stromových dutin a vyvěšených budek, obsazují i nejpodivnější dutiny: zahnízdí v nepoužívané pumpě, kovové trubce, schránce na dopisy, kropicí konvi či odhozené plechovce nebo staré botě. V hnízdě bývá 7-12 a někdy i 15 bílých červenavě kropenatých vajíček. Počet vajíček vzrůstá od jihu k severu paralelně s prodlužujícími se letními dny a tím i s možností obstarat více potravy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Potravu tvoří hmyz, olejnatá semena a plody. Při vyhledávání potravy klovou silným zobáčkem a přitom drží – jako jen velmi málo jiných ptáků – potravu na podložce oběma nohama.

Rozšíření

Ze všech evropských sýkor má největší areál: celá Evropa, většina Asie po Kamčatku a Kurily na severu, Indii, Malajsii a Indonésii na jihu a v severní Africe. Je částečně tažná. Nejsevernější populace jsou tažní ptáci, ve střední Evropě přetahují, jihoevropské populace jsou stálé.

Rozšíření v ČR

Hnízdí na celém území, se stoupající nadmořskou výškou se její početnost zmenšuje. V horách patří mezi běžně hnízdící druhy do přibližně 1000 m. n. m. , vystupuje ale až do 1200 m. Změny v početnosti nejsou patrné, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 milionu párů.
Stabilní jsou i stavy v celé Evropě, čítají více než 46 milionů párů.

2 komentáře u Sýkora koňadra

  • V poslední době, asi 1/2 roku, se sýkorky z okolí domu úplně ztratily přesto, že mají nasypáno v krmítkách slunečnicové semeno. Působí to až podivné, nikdy se podobný úkaz takto neprojevil.

  • no také jsem to pozorovala a tak jsem se soustředila na dravce.Ano v okolí se objevilo několik poštolek.Dokud nezmizí,krmítka budou prázdná.Našla jsem jiné místo a byly tam konadry,modřinky,babky,brhlíci,červenky…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek91 ptacek375 nasi_ptaci193.jpg nasi_ptaci544.jpg nasi_ptaci810.jpg nasi_ptaci2389 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 331a 8birds_b
Nové foto
most7 most10 231a 27birds_b 28birds_b buzzard-554486_1920 12bids_2017 18bids_2017 P1000648 P1000661 most41 most62 P1000687 P1000716