atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek586 3-2-2010-odpoledne-125-6060b7d988940a9b44f51b409c43b8f8f0b5dbbd ptacek486 nasi_ptaci470.jpg nasi_ptaci695.jpg nasi_ptaci2128 guaraquecaba-116460_1920 pileated-woodpecker-938685_1280 nasiptaci.info 8birds_b
Atlas ptáků

Sýček obecný

sycekob

Velikost

Délka: 23-28 cm.
Hmotnost: 150-265 g.

Popis

Velikosti kosa, krátký ocas a široká plochá hlava. Vrch těla je tmavohnědý s bělavými skvrnami, spodek bělavý s podélnými tmavohnědými skvrnami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Mláďata jsou světlejší, vybarvení je méně kontrastní.

Ekologie

Původně to byl obyvatel otevřené krajiny s jednotlivými stromy, parků, sadů, starých alejí a hřbitovů. V současnosti jsou nejrozšířenějším prostředím vesnická sídliště s hospodářskými budovami, místy hnízdí i ve velkých městech.
Hnízí v dutinách starých stromů, ve výklencích zdí, v kostelích, ne příliš často zahnízdí i v budkách a v zemních dutinách. V dubnu a květnu snáší 3-6 vajec v jedno až třídenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení předposledního nebo posledního vejce, nejčastěji 24-25 dní. Samice asi týden mláďata v hnízdě zahřívá, sama je krmí potravou donášenou samcem. V pozdější době už krmí oba rodiče, a to i ve dne. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku 30-35 dní, v této době ještě nejsou plně vzletná, zdržují se v okolí hnízda a rodiče je dále krmí. Vzletnosti dosáhnou ve věku 38-46 dní. Pohlavně dospívají před dosažením 1. roku života, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 15 roků a 7 měsíců.
Potravu tvoří hlavně drobní savci, dále ostatní malí obratlovci a větší druhy hmyzu. V době krmení mláďat jsou důležitou složkou potravy žížaly.

Rozšíření

Viz taxonomie, navíc byl v roce 1906 vysazen na Novém Zélandu. Na většině území se početnost po roce 1950 silně snížila, zejména ve střední Evropě druh místy úplně vymizel.
V ČR obývá převážně otevřenou zemědělskou krajinu, v současnosti téměř výhradně okolí lidských sídel. Jako v téměř celé Evropě došlo i u nás k výraznému poklesu stavů, v letech 2001-03 byl počet odhadnut pouze na 250-500 párů a stavy patrně dále klesají.
V celém areálu stálý, ojediněle přelétavý druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek134 imgp9375-7b10ef73d843f1f302f7ed1fd74b208f44e4a9ca ptacek243 ptacek644 nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2160 nasi_ptaci2259 nasi_ptaci2412 nasi_ptaci2426 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 20bids_2017
Nové foto
most98 most99 most5 81a 101a 41birds_b most28 most33 most36 12bids_2017 most42 most63 most78 P1000724