atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek364 ptacek464 ptacek570 nasi_ptaci166.jpeg nasi_ptaci394.jpg nasi_ptaci2140 nasi_ptaci2424 nasi_ptaci2514 dsc02400-b057f725ad1f0e23a304a258948b0f559bee4d83 most46
Atlas ptáků

Strnad obecný

strnadob

Velikost

16-17cm/30g, o něco větší než vrabec.

Popis

Hlava a spodní strana těla citronově žluté, svrchní strana žlutohnědá s podélnými skvrnami, kostřec skořicově hnědý, ocas s bílými lemy na vnějších perech. Samice a mláďata jsou matověji zbarvena, temeno hlavy, hrdlo i spodní strana těla jsou výrazně podélně čárkované.

Ekologie

Samečkové začínají zpívat z vyvýšených míst už v únoru, hlavně při oblevách. Hnízdo ze stébel, listů, kořínků, mechu a žíní staví na zemi, nebo nízko v křoví. Hnízdí 2-3x do roka, od dubna do srpna. Ve snůšce je obvykle 3-5 vajec, na kterých sedí převážně samice. Potrava kterou hledá na zemi se skládá ze semen, zelených částí rostlin, bobulí a hmyzu. Jako pozemní pták může sedět na větvi, ale nedovede přeskočit z větve na větev. Používá koupání v prachu tzv. popelení, jako ostatně všichni strnadi. Je to jeden z nejsvárlivějších ptáků u nás.

Rozšíření

Evropa mimo většiny Pyrenejského poloostrova a nejsevernějších oblastí, areál pokračuje do západní Sibiře. Převážná část populací je stálých, v zimním období se potulují nedaleko hnízdišť. V 19. století byl introdukován na Nový Zéland, v zemědělsky obhospodařované krajině tam patří mezi běžné druhy. Početnost v Evropě byla stabilní, na konci tisíciletí došlo v západní a severní Evropě k poklesu-na celém území v současnosti hnízdí přes 18 milionů párů a druh je považován za zabezpečený.
V ČR je rozšířen prakticky celoplošně, vzácně vystupuje v horách až nad horní hranici lesa. V posledních desetiletích byl u nás zaznamenán mírný pokles stavů, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 1,8-3,6 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek121 ptacek154 img00060b-e89ebd64408aad7dbd6409018433126706483308 nasi_ptaci329.jpg nasi_ptaci641.jpg nasi_ptaci2385 red-bellied-woodpecker-941325_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 20160414_121920-13238364b284e5e1c047d0fb8c786bfdc014b84e 81a 211a P1000626
Nové foto
5birds_b 38birds_b 21birds_b 171a 9birds_b most83 most8 41a most17 most20 most22 most53 most59 P1000756