atlas našich ptáků
Fotogalerie
imgp9357-fc2d280c9fd6b103ec5872a897324aca5fc6285a img00017a-13c715375261aa3bde7b808aaf73981fda641f84 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci234 nasi_ptaci2389 nasi_ptaci2477 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Strnad luční

strnadlucni

Velikost

16-19cm / 50g, větší než vrabec.

Taxonomie

Monotypický druh, v některých systémech jsou populace z Evropy uváděny jako Miliaria calandra calandra (Linnaeus, 1758), populace z Asie jako Miliaria calandra buturlini (Johansen, 1907).

Popis

Je to náš největší strnad. Zbarvením se podobá skřivanovi, ale na rozdíl od něho nemá na ocasních perech nic bílého. Je svrchu šedohnědý, tmavě čárkovaný a zespodu béžově bílý s tmavými čárkami po stranách hrdla, hrudi a na bocích. Na nepravidelně čárkovaném béžově bílém podkladu hlavy má tmavší tvářový proužek a dolní lem tváří, tmavou tečku na zadním příuší. Nohy a strany zobáku jsou žlutavě růžové. Zobák je silný a kuželovitý, okraje čelistí jsou zahnuty dovnitř. Na horní čelisti je zoubek, který zapadá do zářezu v čelisti dolní, což slouží k lepšímu držení a drcení tvrdých semen. Samička je zbarvena jako sameček, což je u strnadů vyjímka. Létá poněkud těžkopádně a na rozdíl od ostatních malých ptáků, se svěšenýma nohama. Na delší vzdálenost létá v hlubokých vlnovkách.

Ekologie

Strnad luční je pták otevřených rovinatých ploch, okrajů polí a luk s roztroušenými stromy a keři. Samečkové začínají zpívat z vyvýšených míst už v březnu a čekají na samičky které dorazí později. Dost pravidelně se u nich vyskytuje polygamie; jeden sameček hnízdí s více samičkami. Hnízdo je důlek v zemi, který samička vystele stébly a listy trav, kořínky a chlupy. Naklade 4-5 vajíček která sama zahřívá 12-14 dní. Zpočátku i sama krmí, sameček se přidává později. Hnízdí 2x ročně. Potravu tvoří semena, bobule, zelené části rostlin a hmyz.

Význam

V Červeném seznamu ČR je v kategorii VU – zranitelný druh.

Rozšíření

Z Evropy (kromě severu) zasahuje jeho areál do střední Asie, na jihu do Malé Asie, Iráku a Íránu. Žije i v severní Africe. Je částečně tažný, severní populace se posouvají na jih hnízdního areálu.

Rozšíření v ČR

Od 70. let minulého století se začal projevovat výrazný úbytek tohoto druhu u nás. Tento trend se v posledním desetiletí minulého století zastavil a počty se opět začaly zvyšovat, v současnosti u nás hnízdí 4-8 tisíc párů a druh je rozšířen na většině nížin a pahorkatin, v posledních letech se posunuje i do vyšších výšek (až kolem 800 m. n. m.).
Stejně jako u nás se početnost měnila i ve většině Evropy, celoevropské populace čítají přes 7,9 milionu párů a stále jsou hodnoceny jako mírně ubývající.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek141 ptacek179 ptacek309 ptacek475 ptacek558 ptacek595 17-11-2013-15-cf76293650fc2165810bd9748e31da010b7aa9fe nasi_ptaci370.jpg milan-392503_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
91a 15birds_b most12 12birds_b most35 6bids_2017 23bids_2017 P1000631 most47 most52 most58 most66 most70 P1000716