atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek637 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci161.jpeg nasi_ptaci412.jpg nasi_ptaci758.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info milan-1713985_1920 13birds_b most50
Atlas ptáků

Strakapoud velký

strakvel

Velikost

Délka: 23-26 cm.
Rozpětí: 38-44 cm.
Hmotnost: 70-100 g.

Popis

Čelo nahnědle bělavé, vrch hlavy a těla černý, v týlu červený příčný pruh (u samice chybí). Černá barva vybíhá ze šíje dolů a dělí se na dva pruhy – jeden jde dozadu na strany prsou a druhý dopředu po stranách hlavy k zobáku. Ten odděluje bílé strany krku a hlavy, rozdělené ještě příčným proužkem. Spodina těla je bílá s různě silným hnědým nádechem, dolní část se spodními krovkami ocasními je červená. Křídla černá, na lopatkách velká bílá skvrna, letky bíle skvrnité, na složeném křídle tvoří bílé pásky.
U mláďat mají obě pohlaví červené temeno.

Ekologie

Žije v lesích všeho druhu, v parcích a zahradách. Hnízdí vždy ve stomových dutinách, které sám vydlabává, často hnízdí i v dutinách z předešlého roku – v případě, že je obsazena jiným druhem hnízdo vyhází. Od poloviny dubna do poloviny června snáší 4-7 vajec, oba rodiče sedí 10-13 dní. Mláďatům se 7. den otvírají oči, 9. den začíná růst krycí peří, od 12. dne je přestávají staří zahřívat. Do 16. dne krmí rodiče uvnitř dutiny, později mladí vylézají mladí pro ptravu k vletovému otvoru, hnízdo opouštějí 21. – 23. (17. – 25.) den. Poté se už do dutiny nevracejí, jsou schopna si sama obstarávat potravu. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejstarší kroužkovaný pták se dožil 8 let a 9 měsíců.
Od července do března jsou základní složkou potravy semena stromů, převažují jehličnany( smrk, borovice, modřín), v případě neúrody se orientuje na listnáče (habr, buk, méně javor, dub, lípa). V jarních měsících stoupá v potravě podíl různého hmyzu, kterým jsou i krmena mláďata. Často naklovává kůru stromů a olizuje tekoucí mízu, v zimě běžně navštěvuje krmítka.

Možné záměny

Na první pohled podobný ostatním druhům našich strakapoudů.

S. malý (Dendrocopos minor) je zřetelně menší.

S. prostřední (Dendrocopos medius) – jiná kresba na hlavě, světleji červené podocasní krovky ,které přecházejí pozvolna do bělavého břicha (u s. velkého je přechod náhlý), které je navíc po stranách tmavě čárkované, u obou pohlaví jasně červený celý vrch hlavy.

S. jižní (Dendrocopos syriacus) – bílá barva na tváři pokračuje bez přerušení na strany krku (u s. velkého je tam zřetelná černá příčka (U mladých ptáků bývá většinou na hrudi červená skvrna).

S. bělohřbetý (Dendrocopos leucotos) – zadní polovina hřbetu je bílá, chybí bílé skvrny na ramenou, u samců červený celý vrch hlavy.

V oblastech, kde se vyskytuje, by připadala v úvahu i záměna s datlíkem tříprstým (Picoides tridactylus), u něho však ve všech šatech chybí zcela červená barva.

Rozšíření

Viz taxonomie, nejhojnější evropský druh strakapouda, chybí pouze v nejsevernějších oblastech, v Irsku a na Islandu. Evropská populace čítá více než 12 milionů párů a je považována za stabilní. Ve většině areálu stálý druh, v zimě se potulující v okolí hnízdišť, u severních a východních populací může docházet k zimním invazím do střední a západní Evropy v závislosti na dostupnosti semen smrků a borovic v oblastech hnízdišť.
V ČR se jedná o běžný druh hnízdící od nížin až po horní hranici lesa. V letech 2001-03 byl početní stav odhadnut na 220-440 tisíc párů.
U nás hnízdí s. v. středoevropský (D.m.pinetorum), v zimě se u nás objevují i ptáci ze severu Evropy – s. v. severoevropský (D.m.major).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci221.jpg nasi_ptaci518.jpg nasi_ptaci575.jpg brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce small-birds-1046512_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1000642
Nové foto
10birds_b 8birds_b most95 most10 71a 241a 32birds_b most32 26bids_2017 P1000617 P1000626 P1000648 most64 most72