atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek127 ptacek92 ptacek176 nasi_ptaci551.jpg nasi_ptaci560.jpg nasi_ptaci2368 great-spotted-woodpecker-783547_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info brhlik-lesni-5af63e45a79a20152083c2e409110efb7ac6708f
Atlas ptáků

Strakapoud prostřední

strakprost

Velikost

Délka: 19-22 cm.
Hmotnost: 52-80 g.

Popis

Podobný s. velkému (Dendrocopos major), ale celé temeno za hnědavě bílým čelem je červené, černý pruh pod tváří a na stranách krku nezačíná u zobáku, ale až pod okem a nikde se nespojuje s černou barvou vrchu těla. Boky jsou výrazně podélně tmavě skvrnité, spodní ocasní krovky růžové, tato barva přechází až vysoko na břiše pozvolna do žlutobílé.
U samice je červená barva temene omezenější, na zadní straně přechází do špinavě oranžovožluté.

Ekologie

Obývá listnaté, méně často smíšené lesy v nížinách a pahorkatinách, nejhojnější je v lužních lesích s dubem a v teplých doubravách.
Hnízdí ve stromových dutinách, které si sám vytesává, vzácně i v budkách. Od konce dubna do konce května snáší obvykle 5-6 vajec, sedí oba rodiče 11-12 dní. Od útlého věku jsou mláďata jen zřídka a krátce v hnízdě zahřívána, 8.-9. den se jim otvírají oči, 16. den jsou zcela pokryta peřím. Hnízdo opouštějí 22.-23. den, rodina se většinou rychle rozpadá a mláďata opouštějí rodičovský revír. Pohlavně dospívají druhým rokem, nejvyšší věk je přes 8 let.
Potrava je z větší části živočišná, sbírá všechna vývojová stadia hmyzu, hlavně brouků a mravenců. Z rostlinné potravy se nejčastěji živí bukvicemi, semeny lípy a habru a oklovává plody ovocných stromů.

Možné záměny

Je možná záměna s ostatními druhy strakapoudů (Dendrocopos). Rozdíly viz možné záměny u s. velkého (Dendrocopos major) a u popisů jednotlivých druhů.

Rozšíření

Viz taxonomie. 95% areálu druhu se nachází v Evropě. Chybí na jihozápadě kontinentu (pouze na severu Pyrenejského poloostrova žije izolovaná populace), na britských ostrovech, v Dánsku, Skandinávii a na severovýchodě Evropy. Současná evropská populace čítá více než 140 tisíc párů, je považována za stabilní. V celém areálu se jedná o stálý druh, potulky na větší vzdálenosti jsou vyjímečné.
Na většině našeho území patří k nepříliš hojným druhům, směrem na východ se početnost zvyšuje. Je to druh nižších nadmořských výšek, nad 500 m.n.m. se vyskytuje řídce. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3000-6000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek75 ptacek104 ptacek38 photo0022-1a44cb3848bd29ef54a5837f12d7897d1e3ac63a nasi_ptaci350.jpg nasi_ptaci670.jpg nasi_ptaci2178 nasi_ptaci2328 nasi_ptaci2414 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1685881_1920 P1000652
Nové foto
34birds_b 40birds_b most83 211a 2birds_b 3birds_b 27birds_b most20 8bids_2017 13bids_2017 P1000652 most61 most73 P1000724