atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci544.jpg nasi_ptaci645.jpg nasi_ptaci841.jpg nasi_ptaci274 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9578-obnoveny-5346c7f3f45439f7957d68a039b3f7e9f81d10e0 bird-1703811_1920
Atlas ptáků

Straka obecná

strakoob

Velikost

Délka: 40-51 cm-z toho 20-30 cm ocas.
Hmotnost: 160-310 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Hlava černá, lopatky bílé, horní hřbet černý, dolní a kostřec bílý s příměsí šedé. Ocas dlouhý, silně stupňovitý, rýdovací pera různě kovově lesklá, převážně tmavozeleně s modře lesklou špičkou. Krk, vole černé, prsa a břicho bílé. Vnitřní prapory ručních letek téměř bílé, černé špice. Vše ostatní leskle černé svrchní křídelní krovky s ocelově modrým leskem.

Ekologie

Vyhledává krajinu, kde se střídají louky a pole s malými lesíky nebo skupinami stromů, především porosty kolem vodních toků. Souvislým lesům se vyhýbá, pokud není rušena, hnízdí i v blízkosti lidských sídel. Hnízdo je nejčastěji vysoko na stromech, v nepřístupných křovinách ale i velice nízko. Základ hnízda je ze suchých větví, na kterých je vrstva hlíny a drnů, kotlinka je vystlána listy a chlupy. Nad hnízdem je typická řídká stříška z větví. Hnízdí 1x ročně, od poloviny března do začátku června snáší 5-7 (3-9) vajec. Zpravidla sedí pouze samice od snesení prvního vejce 17-18 dní. Mláďata krmí oba rodiče 22-27 dní, po opuštění hnízda se drží pohromadě s rodiči do příštího jara, kdy dospívají. Nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je 15 let.
Potrava je velice rozmanitá. Živočišnou složku tvoří hmyz, pavouci, měkkýši, obojživelníci, mláďata a vejce ptáků a drobní savci do velikosti mladého zajíce. Rostlinnou část potravy tvoří obilí, ovoce, různá semena a bobule.

Rozšíření

Žije v celé Evropě, v severní Africe a ve větí části Asie až po Kamčatku. Převážně stálý druh, jsou známy pouze kratší přelety. V Evropě v posledních 30 letech stavy ve většině zemí výrazně stoupaly, druh je hodnocen jako zabezpečený. Na území Evropy hnízdí přes 7,5 milionu párů.
V ČR je rozšířena rovnoměrně od nížin (kde je hojnější) až do hor kolem 800-900 m. n. m. Vzácně vyhnízdí i výše, nejvyšší doložené hnízdiště je na Šumavě u Kvildy. Nehnízdící ptáci se vyskytují i nad horní hranicí lesa. Početnost u nás pomalu stoupá, v posledních letech se zdá, že poněkud výrazněji. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 50-100 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek585 ptacek634 ptacek635 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci241.jpg nasi_ptaci2418 nasi_ptaci2489 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 small-birds-1046518_1920-330398b0fa4ea7de8c6a2df87b92fb8fa8524517 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
26birds_b 131a 141a most86 most94 most101 121a 151a most35 23bids_2017 P1000648 most42 most57 most67