atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek181 nasi_ptaci267.jpg nasi_ptaci279.jpg nasi_ptaci651.jpg nasi_ptaci695.jpg nasi_ptaci2316 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 mirror-633747_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sokol stěhovavý

sokolstehov

Velikost

Délka: 38-50 cm.
Rozpětí: 90-110 cm.
Hmotnost: M 500-630 g, F 900-1100 g.
Vejce.
Výška x šířka:47-56×38-41 mm.
Hmotnost:44-47 g.

Popis

Dospělí ptáci jsou na spodku těla bílí, s tmavými skvrnami, vrch těla je tmavošedý. Na bílé tváři má nápadný vous. Mladí ptáci mají poněkud tmavší spodinu těla s podélným skvrněním (u starých ptáků jsou skvrny příčné).

Ekologie

Sokol preferuje otevřenou krajinu, větším lesním celkům se vyhybá. Hnízdo sám nestaví, používá stará hnízda po jiných dravcích nebo po krkavcovitých. Použitá hnízda jsou většinou ve skalních stěnách, méně na stromech nebo na starých zříceninách. Od konce března snáší nejčastěji 3-4 vejce, oba rodiče na nich sedí 29-31 dní. Po 35-42 dnech mláďata hnízdo opouští a jsou ještě až několik týdnů krmena v okolí. Nejvyšší věk dosažený v přírodě je 17 let, v zajetí 21.
Hlavní součástí potravy jsou ptáci až do velikosti kachny, méně savci(až do velikosti králíka).

Rozšíření

Falco peregrinus peregrinus – Evropa mimo nejjižnějších a nejsevernějších oblastí,na východ až po Jenisej a Krym. V celé Evropě hnízdí asi 8200 párů, z okolních zemí nejvíce v Německu – kolem 600 párů.
V ČR nebyl sokol nikdy příliš hojný, stavy se stále snižovaly, poslední páry u nás ojediněle zahnízdily v 60. letech min. století. Od 80.let se počet pozorovaných ptáků začal zvyšovat a byla opět prokázána první zahnízdění. Na přelomu 80. a 90. let hnízdilo u nás 5 párů, v současnosti asi 20. Naše populace jsou stálé, severnější se na zimu stahují jižněji. Z minulosti je známo z našeho území i několik zimních pozorování ssp. Falco peregrinus calidus ze severní Evropy.

Význam

Ohrožený druh, velmi ceněný v sokolnictví. Pro časté vybírání hnízd je nutné v době hnízdění některá nepřetržitě hlídat. V poslední době v souvislosti s odchovy v zajetí a následnou reintrodukcí, i se zvýšenou ochranou stavy sokolů pomalu stoupají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek297 ptacek609 18-11-2014-14-340d7be115a930c4000ee67e7e23e48f27e015fd img_6560_a-a1f80f8a6a08da07cf8430a61796eb12881d910f nasi_ptaci177.jpeg nasi_ptaci370.jpg nasi_ptaci403.jpg nasi_ptaci651.jpg nasi_ptaci691.jpg nasi_ptaci2105 nasi_ptaci2332 nasi_ptaci2424 nasi_ptaci2455 nasiptaci.info
Nové foto
25birds_b 19birds_b most83 most96 most104 most1 most12 21a 31birds_b 33birds_b most20 most34 most54 most67