Sojka obecná
Reklamy
Sluka lesní
Sokol stěhovavý

sojkaob
Reklamy

Velikost

Délka: 32-35 cm.
Hmotnost: 114-226 g.

Popis

Zbarvení těla je narudle šedohnědé, vespod světlejší, kostřec je bělavý. Uzdička, ocas a konce křídel černé. Na křídle je bílé pole, patrné zvláště v letu, křidélko a krovky ručních letek jsou sytě modré s příčnými černo-bílými proužky. Na temeni bělavá, tmavě podélně čárkovaná pera, tvořící nevýraznou chocholku. Za letu jsou nápadná široká křídla a delší ocas. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, samice jsou poněkud menší a chocholka je ještě méně výrazná.

Ekologie

Žije v lesích všech typů, řídce i v rozsáhlých městských parcích. Hnízdo ze suchých větviček, vystlané suchými rostlinami a kořínky si staví na stromech, většinou ne příliš daleko od okraje lesa. Od dubna do začátku června snáší v jednodenních intervalech 4-8 vajec, zpravidla od snesení druhého na nich samice sedí 16-19 dní. Mláďata se líhnou postupně v průběhu 1-2 dní. Oba rodiče je na hnízdě krmí 19-21 dní, po opuštění hnízda se mláďata drží pohromadě s rodiči a někdy jsou ještě přikrmována. Nejvyšší známý věk je 18 let.
Potrava je velice rozmanitá. Od pozdního léta do zimy převládá rostlinná, na jaře a v létě živočišná. Rostlinnou část tvoří hlavně žaludy, obilí, nejrůznější bobule, plody a semena. Z živočichů loví hmyz, z hnízd jiných ptáků vybírá vejce a mláďata, uloví i malé hlodavce a obojživelníky.

Rozšíření

Vyskytuje se v severní Africe, mimo nejsevernějších oblastí v téměř celé Evropě, v Malé Asii a v pásu středem Asie na severu po Sachalin a v jihovýchodní Asii. Převážně stálý druh, některé populace různých ssp. můžou vykonávat i výrazné tahové cesty. V Evropě se to týká především ptáků ze severských lesů, hlavně mladých, kteří přetahují na podzim jihozápadním směrem až do střední Francie. Tyto přesuny mají různou intenzitu, v některých letech mají až invazní charakter. V Evropě v posledních desetiletích nebyly zaznamenány výrazné změny početnosti, v naprosté většině zemí jsou stavy stabilní nebo i mírně stoupají. V celé Evropě hnízdí přes 6 milionů párů.
V ČR se vyskytuje na celém území, od nížin až po horní hranici lesa v horách. V posledních desetiletích stavy mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 170-340 tisíc párů.
Sluka lesní
Sokol stěhovavý
Reklamy
Send this to a friend