atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek28 ptacek46 ptacek333 ptacek597 ptacek644 drozd-zpevny-1-6027a629f3b956a937230f7606cb8486d13c4635 nasi_ptaci240.jpg nasi_ptaci562.jpg nasi_ptaci660.jpg nasi_ptaci243 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most32 most144 most219 most224 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Slavík obecný

slavikob

Velikost

Délka: 15-16,5 cm.
Hmotnost: 16-27,5 g.

Popis

Velikosti vrabce, vrch těla má světleji hnědý než slavík tmavý (L. luscinia), křídla a ocas rezavohnědé, na hrdle bělavý, prsa naokrovělá a ostatní spodina těla bělavá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci jsou na hřbetě a spodku těla šupinkovitě skvrnití.

Ekologie

Obývá sušší biotopy než s.tmavý (L. luscinia), hlavně listnaté lesy nebo pruhy křovin a stromů s podrostem v otevřené krajině, místy i staré hřbitovy a zahrady. Ze zimovišť se navrací v dubnu a květnu, odlétá od konce července do začátku října. Hnízdo staví samotná samice, umístěno bývá na zemi v hustém podrostu, jen zřídka i výše (cca do 1 m nad zemí). Snůška probíhá od poslední dekády dubna do konce června (hnízdí 1x ročně, pouze ve Středomoří nepravidelně i 2x) a obsahuje 3-5 (2-6) vajec. Sedí pouze samice 12-14 dní, po vylíhnutí mladé na hnízdě zahřívá až do počátku opeřování. Hnízdo mláďata opouštějí ve stáří 11 dní, ještě neschopná letu, šplhají po vegetaci v okolí hnízda, létají ve stáří 14 dní. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší věk ve volné přírodě je 8 let, v zajetí dokonce 27.
Potrava je téměř výhradně živočišná – hmyz, pavouci, pouze na podzim v malé míře požírá i různé bobule.

Rozšíření

Severozápadní Afrika, dál od Pyrenejského poloostrova přes západní a střední Evropu až do Malé a Střední Asie. Tažný druh, zimuje v subsaharské Africe kolem rovníku, jednotliví ptáci i ve Středomoří. Evropské populace přes mírný pokles v posledních 20 letech jsou považovány za stabilní, čítají přes 4,2 milionu párů.
V ČR hnízdí na většině níže položených území, nejvýše vystupuje do výšek kolem 600 m.n.m., hlavními hnízdními oblastmi jsou severní a střední Čechy, zejména Polabí, jižní a střední Morava a nížinné oblasti Slezska. V posledních desetiletích se u nás jedná o silně se šířící druh, mezi lety 1989 a 2001-03 došlo k navýšení stavů o 33% na 8-16 tisíc hnízdících párů.

1 komentář u Slavík obecný

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek313 ptacek304 ptacek502 nasi_ptaci153.jpeg nasi_ptaci756.jpg nasi_ptaci2169 nasi_ptaci2213 nasi_ptaci2219 nasi_ptaci2224 nasi_ptaci2414 dsc02337-1cc6b8df74f91e0bed745b972e44a8e14f72b660 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most131 most209 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most7 P1000652 P1010205 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most50 most87 most118 most135 most150 most182 most190 most192 most207 most232 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info