atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek317 ptacek271 ptacek596 nasi_ptaci105.jpeg nasi_ptaci117.jpg nasi_ptaci189.jpg nasi_ptaci446.jpg nasi_ptaci516.jpg nasi_ptaci805.jpg nasi_ptaci2464 elster-722245_1920 nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Skřivan lesní

skrivalesniV

Velikost

13,5 – 15 cm, váha 26 g

Popis

Menší než skřivan polní (Alauda arvensis).Když sedí, má typickou světlou a tmavou kresbu na křídlech, ruční krovky jsou tmavé s béžově bílými špičkami a s bíle lemovanou černou skvrnou na bázi. Zadní okraj křídel u dospělých není světlý. Boky jsou světlé, bez kresby. Ocas je krátký, vnější rýdovací pera jsou hnědá s bílými špičkami. Směrem dovnitř ocasu se bílé špičky na perech zmenšují. Na hlavě jsou patrné tmavé líce a světlé nadoční proužky,které se na šíji spojují. Peří v týle hlavy mívá vztyčené ve stříškovitou chocholku. Zobák je slabý. Sameček i samička jsou zbarveni stejně, mladí ptáci jsou svrchu příčně skvrnití, jakoby šupinatí. Díky vlnkovitému letu, krátkým a širokým křídlům a pahýlovitému ocasu, může připomínat malého strakapouda.

Ekologie

Žije ve světlých jehličnatých lesích (dává přednost borovým na písčité půdě), ale také ve smíšených nebo listnatých lesích s mýtinami, na vřesovištích, stepních stráních, starých vinohradech i na hromadách velkých kamenolomů. Ze zimovišť přilétá od poloviny února do konce března. Jeho krásný zpěv vyniká zvláště v noci, zpívá však i ve dne, často za charakteristického svatebního letu v obloucích a spirálách za pomalého mávání křídel, často 100-150 m vysoko. Hnízdí 2x ročně od března do července. Hnízdo je na zemi, zpravidla na osluněném místě, dobře ukryté v nepříliš vysoké vegetaci. Je zbudováno ze suchých trav, kořínků, někdy i mechu, lišejníku a srsti. Na 3-5 bělavých, drobně hnědě a šedě skvrnitých vajíčkách sedí samička. O mláďata pečují oba rodiče. Při hnízdění je poměrně plachý. Potrava se skládá z hmyzu, semen a zelených částí rostlin.

Rozšíření

Jeho areál zabírá většinu Evropy, Blízký východ a sever Afriky. Je tažný, zimuje ve Středomoří.

Význam

V Červeném seznamu ČR je veden v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí roztroušeně na většině území, výrazně početnější je na západě republiky. Vyskytuje se od nížin až nad horní hranici lesa. Do poloviny minulého století byl dost hojný, pak nastal silný úbytek trvající několik desetiletí. V posledních několika letech se početnost místy opět zvyšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 600-1100 párů.
Stejně jako u nás, i v celé Evropě byl ve druhé polovině minulého století zaznamenán citelný úbytek stavů – v současnosti čítá hnízdní populace přes 1,3 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek80 ptacek60 imgp8702-0db4096d43d0727abb555dd6e551364d23019335 18-6-2011-13-e88a6fccd4843e714d6a91b499dc8f332350b9a9 nasi_ptaci182.jpg nasi_ptaci219.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci563.jpg nasi_ptaci811.jpg nasi_ptaci858.jpg nasi_ptaci2460 ptacek655-c950d404232bab27bad7c898a3f6b52072c4b9d9 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most137 most193 most194 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most93 most100 P1010221 P1010241 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most24 most34 most95 most102 most114 most128 most154 most203 most208 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info