atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek282 ptacek358 ptacek621 ptacek628 nasi_ptaci138.jpeg nasi_ptaci223.jpg nasi_ptaci595.jpg nasiptaci.info animal-1766761_1920 15bids_2017
Atlas ptáků

Sedmihlásek hajní

sedmihlasekhaj

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: 11-17,3 g.

Popis

Menší a štíhlejší než vrabec. Shora je nažloutle olivový, letky a ocas jsou tmavší, spíše do hněda. Nadoční proužek a celá spodina těla je světle žlutá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci jsou shoratmavší, spodinu těla mají méně vyrazně žlutou.

Ekologie

Obývá světlejší lesy s křovinami, hlavně listnaté. Hnízdo si staví ve vidlicích slabých větví na keřích i stromech do výšky 5 m nad zemí. Většina párů hnízdí 1x ročně, v květnu až červenci snáší 4-5 (2-6) vajec. Při sezení se střídají obě pohlaví, sedí 13 dní. Hnízdní péče trvá 13-14 dní, mláďata pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 6 let. Přílet na hnízdiště probíhá od konce dubna, vrcholí začátkem května. Do zimovišť se vracejí od srpna do poloviny září.
Potravu tvoří hlavně hmyz a jeho larvy, v menší míře i pavouci a drobní měkkýši. V létě a na podzim tvoří část potravy i různé bobule a další plody.

Rozšíření

Od střední a severní Evropy po střední Sibiř. Ve Francii navazuje areál blízce příbuzného sedmihláska švitořivého (Hippolais polyglotta), jižní hranice rozšíření probíhá od severovýchodní Francie přes Švýcarsko, sever bývalé Jugoslávie a Bulharsko. Početnost v Evropě je celkem stabilní, mírný úbytek na západě areálu, kde je vytlačován sedmihláskem švitořivým, šířícím se na východ, je kompenzován zvyšováním početnosti na severu areálu. V celé Evropě hnízdí přes 3,5 milionu párů. Přísně tažný druh zimující v severovýchodní a střední Africe.
V ČR je rozšířen na většině území od nížin po zhruba 800 m na horách, vyjímečně i výše (max. 978 m. n. m. na Šumavě). V posledních asi 20 letech u nás stavy mírně klesají, v letech 2001-03 na našem území hnízdilo 45-90 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
3-2-2010-odpoledne-94-caf37242cd4cc9f3ad30de0889ec37d230c9b687 ptacek417 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci335.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci505.jpg nasi_ptaci575.jpg nasi_ptaci2177 bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
9birds_b most89 most101 most8 24birds_b 31birds_b most24 most29 most30 most41 most51 most63 most66 P1000812