atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek472 nasi_ptaci262.jpg nasi_ptaci2352 strakapoud-93ecc731f74aa0ca4dd5a100b21bce2d6b810e17-a41caefc463f672e1c9ec3f7e114301f25292beb mirror-633747_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-11-14h23m37s600-2f367b14e408dfacc85cda0fc0a277ab1c6171ae most60 hyl-obecny-samicka-8d42c622d4d7f5b00f50ba4e851c7a708e1f4831
Atlas ptáků

Rybák obecný

rabakobec

Velikost

Délka: 34-37 cm.
Rozpětí: 70-80 cm.
Hmotnost: 90-175 g.

Popis

Šat svatební – černá čepička zasahuje od čela na šíji a dolů pod oko a do příuší, dolní část hlavy, strany krku a celá spodina bílé, vrch těla, křídel a kostřec šedé. Ocasní krovky a ocas bílé, pera na ocase s šedým vnějším praporem, krajní s černým. Krajní ruční letky tmavošedé, ke konci do černa, na vnitřním praporu bílé. Zobák je červený s černou špicí(ta může u některých jedinců chybět), nohy červené.
Šat prostý – jako svatební, ale bílé čelo, na zbytku čepičky někdy bílé skvrny. Tmavší přední křídelní krovky tvoří nevýraznou pásku, svrchní křídelní krovky a ocas někdy s nádechem do šeda. Zobák černý s červenou ploškou pod nozdrami a u kořene (může být i celý černý), nohy tmavěji červené.
Šat mláďat – jako šat prostý, ale čelo s hnědým skvrněním, i zbytek čepičky promísem s hnědou. Pera hřbetu a krovky s hnědorezavými koncovými skvrnami, přední krovky téměř černé – tvoří výraznou pásku na předním okraji křídla. Letky tmavošedé, loketní se světlejšími špičkami, kostřec a ocas šedavé, rýdovací pera mají tmavší okraje. Zobák masový nebo žlutooranžový s černou špičkou (postupně tmavne), nohy růžové až žlutooranžové.
Šat 1.roku – jako šat prostý, na vrchu těla ještě zůstávají některá pera z šatu mláďat.

Ekologie

Hnízdí v koloniích (samostatných i spolu s dalšími druhy rybáků nebo racků) na mořských pobřežích, ve vnitrozemí u velkých vodních nádrží i řek. Na hnízdiště přilétá v dubnu. Hnízda staví na zemi na málo zarostlých místech, často jen na naplaveném štěrku. Od konce dubna do července snáší 1-4 vejce, sedí oba ptáci (ze 3/4 času samice) 21-22 dní, při častém rušení se může sezení protáhnout až na 30 dní. Mláďata se 3-4 dny zdržují na hnízdě, později se ukrývají v okolí. Zhruba týden jsou zahřívána samicí a druhý rodič přináší potravu, později krmí oba ptáci. Vzletná jsou ve 22-28 dnech, ještě další 1-2 měsíce jsou krmena rodiči. Hnízdiště opouštějí od srpna, poslední ptáci se u nás zdržují do října. Poprvé hnízdí většina ve 3. až 4. roce, nejvyšší věk je 25 let.
Potravu tvoří především malé rybky, které loví při třepotavém letu nad hladinou ze kterého se střemhlav vrhá do vody. Menší část tvoří hmyz a korýši.

Možné záměny

Zaměnitelný s rybákem dlouhoocasým (Sterna paradisaea). Rozdíly viz tam.

Rozšíření

Sterna hirundo hirundo – prakticky celá Evropa, chybí nebo hnízdí jen vzácně na Pyrenejském poloostrově, většině vnitrozemí Skandinávie a na severovýchodě Evropy. Mimo to hnízdí na severním pobřeží Afriky a na východním pobřeží Severní Ameriky, odkud zasahuje širokým pásem do středu kontinentu. V současnosti čítá evropská populace asi 270000 párů. Výlučně tažný druh, tato ssp. zimuje převážně na západním a jihozápadním pobřeží Afriky, menší část ve Středomoří.
V ČR se jedná o pravidelně hnízdící druh, i když jen v některých oblastech – jižní Čechy, jižní Morava a Ostravsko. V současnosti se počty hnízdících párů dost výrazně zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 400-600 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek316 dsc02968-e125b8ed62ff3a9e89564e68616a059579ada5bc kolaz-ptacci-7a83de30785072b62e812ad783f033bde103c4aa nasi_ptaci43.jpeg nasi_ptaci84.jpg nasi_ptaci396.jpg nasi_ptaci502.jpg nasi_ptaci702.jpg nasi_ptaci847.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most13 most60
Nové foto
91a 331a 341a 13birds_b 30birds_b 39birds_b most22 most24 most26 4bids_2017 14bids_2017 20bids_2017 most76 most77