atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek394 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci88.jpeg nasi_ptaci772.jpg nasi_ptaci2232 nasi_ptaci2488 nasiptaci.info nasiptaci.info most21 most59
Atlas ptáků

Rybák černý

rybakcerny

Velikost

Délka: 22-26 cm.
Rozpětí: 56-62 cm.
Hmotnost: 49-83 g.

Popis

Šat svatební – hlava a šíje černé, vrch těla tmavošedý, spodina černošedá, spodní krovky ocasní bílé a šedý ocas. Letky jsou černošedé, na první ruční bílé pole. Krajní ruční letky tmavší než zbytek křídla, spodní křídelní krovky šedé. Zobák i nohy černé.
Šat prostý – čelo, uzdička, široký pruh napříč šíjí a celá spodina těla bílé. Před okem černá skvrna,po stranách volete šedohnědé pole.
Šat mláďat – jako šat prostý ad., ale vrch těla s černými srpky u špiček per a širokými světle hnědými až bělavými lemy, přední křídelní krovky černé.

Ekologie

Ke hnízdění využívá vegetací zarostlé okraje sladkých vod (stojatých i tekoucích) i brakické mokřady. Hnízdí někdy jednotlivé páry, častěji v malých koloniích do 20 párů, jen zřídka i přes 100 párů, některé kolonie jsou společné s jinými druhy rybáků, racky i jinými druhy ptáků. Hnízda si staví v nízké vegetaci, někdy i přímo na vodě na vzplývavých rostlinách. Snůška probíhá od května do července. Snáší většinou 3(1-4) vejce, oba rodiče sedí 20-23 dní. Mláďata 2-3 dny po vylíhnutí opouštějí hnízdo a asi 2 týdny se ukrývají v jeho okolí, kde jsou krmena. Vzletnosti dosahují po 19-25 dnech, nejpozději ve druhém roce poprvé hnízdí. Nejstarší pták se dožil 17 let a 2 měsíců.
Potravu loví za letu nad hladinou. Tou je nejčastěji vodní hmyz, dále malé rybky, plži, pulci a žáby.

Rozšíření

Clidonias niger niger – hnízdí ve většině kontinentální Evropy a dále areál zasahuje do západní Sibiře a Střední Asie. V západní Evropě je areál ostrůvkovitý, směrem k východu se stává souvislým. V současnosti v Evropě hnízdí více než 83000 párů. I tato ssp. je tažná, většina ptáků zimuje na západním pobřeží Afriky jižně od Mauretánie a Senegalu. Část ptáků z východních částí areálu táhne přes Středozemní moře a údolí Nilu a zimují od jižního Egypta po Súdán, malá část ještě jižněji, až na jezerech příkopové propadliny.
Přes naše území početně protahuje, vyskytuje se od března do září, vyjímečně až do listopadu. V současnosti hnízdí jen na několika málo místech, hlavně v nižších polohách. Celková početnost v letech 2001-2003 nepřesahovala pravděpodobně 15 hnízdících párů, což je oproti stavům z předešlého sčítání (1985-89) snížení stavů cca o 75%.

Význam

Vzhledem k silně klesajícím počtům u nás hnízdících párů je rybák černý v Červeném seznamu ČR zařazen do kategorie CR – kriticky ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek189 ptacek347 ptacek579 ptacek619 nasi_ptaci233.jpg nasi_ptaci419.jpg nasi_ptaci2416 robin-539790_1920 4birds_b nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most42 P1000687
Nové foto
most89 most93 most100 most102 271a 221a 28birds_b most28 most29 6bids_2017 8bids_2017 26bids_2017 P1000642 most40