atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek140 ptacek357 ptacek370 ptacek360 15-11-2012-litovel-bila-lhota-57-a179b4b17925db74785a008214ebc97a6f448148 ptacek242 nasi_ptaci302.jpg nasi_ptaci2486 sykora-1133784_1920 nasiptaci.info
Atlas ptáků

Rákosník velký

rakvel

Velikost

Délka: 16-20 cm.
Hmotnost: 26-39 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Vrch hlavy, lopatky, hřbet a svrchní krovky ocasní olivově hnědošedé, kostřec narezavělý. Rýdovací pera jsou tmavě proužkovaná. Spodina těla šedobílá, boky okolí řiti a spodní krovky ocasní smetanové. Letky jsou tmavší se světlými lemy.

Ekologie

V hnízdním období vyhledává rozlehlejší porosty rákosu nebo orobince s trvalou vodní hladinou, za potravou vyletuje i do polí. Hnízdí 1x ročně, jen malý počet párů 2x. Hnízdo si staví na stoncích orobince nebo rákosu, méně často i jiných rostlin, zpravidla bývá umístěno nedaleko okraje porostu směrem k vodě. Od května do července snáší nejčastěji 5 (2-6) vajec, sedí pouze samice 11-15 dní. Hnízdní péče trvá 10-12 dní, při vyrušení mláďata opouštějí hnízdo už od 8. dne. Poletují od 16. dne, od 23. dne se živí sama. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 9 let. Jarní přílet probíhá v dubnu a květnu, s maximem na přelomu měsíců, do zimovišť se vracejí od konce srpna a v září, jednotliví ptáci se můžou zdržet i déle, nejpozdější záznam je z poloviny listopadu.
Potrava je z převážné části živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, méně pavouci a malí měkkýši. Pouze na podzim příležitostně otrhává i bobule (bez černý).

Rozšíření

Severozápad Afriky, Evropa mimo severních oblastí, Přední Asie, areál dosahuje až do západní Sibiře. V Evropě byl koncem minulého století zaznamenán mírný pokles stavů, hnízdní populace v současnosti čítají více než 1,5 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v Africe mezi Saharou a JAR.
Na našem území obývá okolí vod, preferuje nízké až střední polohy, jen místy vystupuje výše – max 730 m. n. m. na Šumavě. V našich podmínkách nikde nedosahuje vysoké hnízdní hustoty. Počty už několik desetiletí pomalu klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 1200-2400 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek630 nasi_ptaci202.jpg nasi_ptaci243.jpg nasi_ptaci335.jpg nasi_ptaci641.jpg nasi_ptaci767.jpg nasi_ptaci787.jpg nasi_ptaci2336 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info small-birds-1046540_1920 most94
Nové foto
161a 331a most85 most96 71a 101a 121a 181a 211a 251a 1birds_b 3birds_b 11bids_2017 13bids_2017