atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci90.jpeg nasi_ptaci639.jpg nasi_ptaci827.jpg nasi_ptaci2402 nasi_ptaci2412 robin-944887_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Racek bouřní

LARCAN1

Velikost

Délka: 40-46 cm.
Rozpětí: 100-115 cm.
Hmotnost: 300-550 g.

Popis

Šat svatební – hlava, krk, spodina těla, kostřec a ocas bílé, hřbet, lopatky a vrch křídel šedé. Ruční letky se zmenšující se černou kresbou a bílými špičkami, ty jsou i na loketních letkách. Zobák je žlutozelený, u špičky žlutější, žlutozelené jsou i nohy.
Šat prostý – jako svatební, ale hlava a krk jemně šedohnědě proužkované. Nohy modrošedé až žlutozelené, na zobáku úzká černá páska u špičky.
Šat mláďat – temeno, týl a strany hlavy šedohnědé, bíle skvrněné, před okem tmavá skvrna. Pera hřbetu a lopatek hnědá se světlejšími lemy, kostřec a svrchní ocasní krovky bílé. Spodina těla bílá, hrdlo, prsa, boky, podpaždí a podocasní krovky hnědě skvrnité. Ocas bílý se širokou černohnědou páskou. Vnější ruční letky černohnědé, směrem dovnitř se zvětšuje rozsah hnědošedého zbarvení. Vnější loketní letky šedé s hnědou skvrnou u špičky, vnitřní hnědé, ostatní přechodné. Velké loketní krovky šedé s bílou špičkou, ostatní hnědé se světlými lemy, ruční krovky černohnědé. Spodek křídla hnědý s bílými skvrnami. Zobák černý s masovým kořenem, rozsah černé barvy se postupně zmenšuje, nohy masové.
Šat 1. roku – jako u mláďat, ale většina per na hřbetě šedá.
Šat 2. roku – jako dospělí, ale černohnědé vnější ruční krovky a křidélko, na těle můžou ještě být jednotlivá pera z šatu mláďat.
Šat 3. roku – jako dospělí, ale na některých ručních krovkách může být černá kresba.

Ekologie

Většinou hnízdí na mořských pobřežích a ostrůvcích, častěji než jiné druhy mořských racků i ve vnitrozemí na velkých vodních nádržích a řekách. Většinou hnízdí v malých koloniích do 10 párů, někdy jen jednotlivé páry, ale ze Skotska jsou známy i kolonie až 24500 párů. Hnízdo staví na zemi, někdy používá i stará hnízda na stromech. V květnu a červnu snáší 3(2-5) vejce, oba ptáci sedí 22-28 dní. Vylíhlá mládata po 3-5 dnech opouštějí hnízdo a jsou rodiči krmena v okolí. Vzletná jsou asi ve 35 dnech, pohlavně dospívají ve 2. – 4. roce života. Nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 26 let.
Hlavní část potravy tvoří hmyz, žížaly, další vodní i suchozemští bezobratlí a malé ryby. Dokáže ulovit i malé ptáky a savce. Malou část potravy tvoří rostliny, např. třešně.

Rozšíření

Larus canus canus – celá severní polovina Evropy, jednotlivé páry hnízdí i ve zbytku kontinentu. V současnosti v Evropě hnízdí cca 600000 párů. Převážně tažný druh, posunující se v zimě k jihu, stále větší počty zimují ve vnitrozemí.
U nás až do 80. let minulého století pouze jako protahující a zimující druh. První hnízdění bylo prokázáno v roce 1986 na Nových Mlýnech. V současnosti u nás hnízdí každoročně, v letech 2001-2003 2-4 páry, většinou na jižní a severovýchodní Moravě. Vyskytuje se u nás celoročně, nejvyšší počty v zimních měsícich – každoročně u nás zimuje až několik tisíc ptáků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek491 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci35.jpg nasi_ptaci348.jpg nasi_ptaci740.jpg nasi_ptaci830.jpg nasi_ptaci2213 nasi_ptaci2271 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
331a most95 most3 71a 181a 211a 231a most17 most18 3bids_2017 P1000617 most59 most80 P1000741