Poštolka rudonohá
Reklamy
Poštolka obecná
Potápka černokrká

 postrudonoh
Reklamy
Velikost

Délka: 28-34 cm.
Rozpětí: 65-77 cm.
Hmotnost: 130-200 g.
Vejce.
Výška x šířka: 33-42×27-32 mm.
Hmotnost: 17 g.

Popis

Samci jsou celí šedočerní, mimo kalhotek a spodních ocasních krovek, které jsou červenohnědé. Mají červené nohy, ozobí a kroužek kolem oka. Samice mají hlavu a spodek těla rezavožlutou, bez skvrnění, vrch těla je šedý, s tmavšími příčnými skvrnami.

Ekologie

Pro tento druh je nejvhodnějším prostředím step a lesostep. Hnízdí často v koloniích (i společně s jinými druhy, např. havrany). Od dubna snáší nejčastěji 3-6 vajec, na kterých se střídají oba rodiče po dobu 22-23 dní. Hnízdo mláďata opouští po 26-28 dnech. Zatím nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 12 let.
Potravu tvoří hlavně velký hmyz, méně drobní savci. Často loví za letu kořist do pařátů a v letu ji i požírá.

Rozšíření

Hlavní oblastí výskytu je střední Rusko, areál dále pokračuje do jihovýchodní Evropy. Dále na západ se vyskytují pouze vyjímečně ptáci v období tahu. V okolních zemích hnízdí ojediněle v Německu a Rakousku, na Slovensku asi 25 párů. Nejhojnější je dosud v Maďarsku, kde hnízdí kolem 2000 párů. V celé Evropě se stavy odhadují na 30000 párů. Jedná se o tažný druh zimující až v jižní Africe.
V ČR se objevuje téměř každoročně vzácně na tahu, v minulosti na Moravě řídce hnízdila. Poslední potvrzená hnízdění jsou z 80. let minulého století, možná jsou i pozdější ojedinělá zahnízdění.
Poštolka obecná
Potápka černokrká
Reklamy
Send this to a friend