atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek4 ptacek41 nasi_ptaci260.jpg nasi_ptaci460.jpg nasi_ptaci245 nasi_ptaci2303 nasi_ptaci2336 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 9birds_b birds-217591_1920 most72 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Polák velký

polakvel

Velikost

Délka: 42-49 cm.
Rozpětí: 67-75 cm.
Hmotnost: 550-1300 g.
Vejce (prům. hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 61×44 mm.
Hmotnost: 58,5 g.

Popis

Kačer ve svatebním šatě má hlavu a krk rezavě hnědé, černou hruď, hřbet a boky šedé s tmavým vlnkováním, šedomodrý zobák. Samice jsou šedavě tmavohnědé, s nenápadnou nažloutlou kresbou kolem oka a kořene zobáku. Samci v prostém šatě jsou podobní, mají rezavější tón.

Ekologie

Hnízdo bývá umístěno v hustých pobřežních porostech, většinou těsně u vody. Od poloviny dubna do června snáší 5-18 vajec(větší snůšky jsou patrně od více samic), vejce snáší i do hnízd jiných druhů kachen a naopak (nejčastěji se jedná o poláka chocholačku (Aythya fuligula). Sedí pouze samice 23-28 dní, mláďata po oschnutí opouštějí hnízdo, od prvního dne výborně plavou a potápějí se. Vzletná jsou po 7-8 týdnech, některá se ale osamostatňují už dříve. Pohlavně dospívají ve druhém roce, u kroužkovaného ptáka byl zjištěn nejvyšší věk přes 8 let, v zajetí přes 11 let.
Rostlinná potrava převažuje, živí se mladými výhonky, pupeny a ostatními vegetačními částmi rostlin a semeny. Z živočichů jsou nejčastější potravou měkkýši, dále vodní hmyz a jeho larvy, příležitostně i pulci, obojživelníci a malé rybky. Potravu sbírá převážně ve vodě, potápí se nejčastěji do hloubek kolem 1 m., pod vodou vydrží kolem půl minuty.

Rozšíření

Většina Evropy a dále do střední Asie. Při okrajích areálu může místy hnízdit i daleko od hranic souvislého rozšíření – např. na Pyrenejském poloostrově, na severu Afriky a v Malé Asii. Evropské populace byly po většinu 20. století stabilní, v posledních cca 20 letech početnost mírně klesá. V celé Evropě hnízdí více než 210 tisíc párů. Převážně (mimo populací ze západní Evropy)tažný druh zimující poněkud jižněji od hnízdišť – ve Středomoří, v Arábii a v jižní Asii.
Na našem území hnízdí, početně protahuje a pravidelně zimuje. V hnízdním období je nejpočetnější v nižších polohách, řídce ale hnízdí až do 800 m. n. m. V 19. století se u nás jednalo o vzácně hnízdící druh, zhruba do roku 1970 se početnost rychle zvyšovala, na mnoha místech byl nejhojnějším druhem kachen. Poté začaly stavy klesat a tento trend přetrvává do současnosti. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 9-17 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek204 16-9-2011-zluna-zeleni-1-346cfadeb8db54b873c7c38f30c3a33e063da489 nasi_ptaci169.jpeg nasi_ptaci175.jpeg nasi_ptaci308.jpg nasi_ptaci310.jpg nasi_ptaci390.jpg nasi_ptaci2470 img_9213ostreni-ocasu2-63c788c299e4aea8f4ac2d5a33f823c23d3b204b nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most101 31birds_b P1000631 most45 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most15 most33 most44 P1010204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most57 most64 most89 most121 most125 most183 most206 most221 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info