atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek357 ptacek572 nasi_ptaci259.jpg nasi_ptaci502.jpg nasi_ptaci2181 nasi_ptaci2215 nasi_ptaci2321 nasiptaci.info nasiptaci.info bird-2109659_1920
Atlas ptáků

Polák chocholačka

polakchoch

Velikost

Délka: 40-47 cm.
Rozpětí: 65-72 cm.
Hmotnost: 340-1400 g.
Vejce (prům hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 59×41,5 mm.
Hmotnost: 52 g.

Popis

Samec je uhlově černý s bílými boky a tmavým hřbetem, v týle splývavá chocholka. Samice je tmavohnědá, chocholka je jen naznačena, u kořene zobáku může bít bílá skvrnka. Samec v prostém šatu je podobný samici, ale je tmavší. V letu v křídle vždy nápadný bílý podélný pruh.

Ekologie

Hnízdo bývá většinou v bažinatých porostech bezprostředně obklopených vodou. V květnu a červnu snáší 5-20 vajec, ve hnízdech s vyššími snůškami se pravděpodobně jedná o vejce od dvou samic (jsou známy případy, kdy seděly 2 samice na jednom hnízdě). V hnízdech chocholačky jsou často i vejce p. velkého (Aythya ferina), naopak někdy chocholačky snášejí svá vejce do hnízd jiných druhů kachen. Na vejcích sedí pouze samice kolem 25 dní, po vylíhnutí jsou mláďata do 12 hodin odvedena na vodu. Vzletnosti dosahují přibližně ve stáří 7 týdnů, pohlavně dospívají v následujícím roce.
Potrava převažuje živočišná, hlavně měkkýši, dále hmyz a jeho larvy, korýši a dosti běžnou potravou jsou i malé ryby. V rostlinné potravě převažují semena a malé plody, méně časté jsou zelené části rostlin. Mláďata se živí téměř výhradně potravou živočišnou, rovněž převažují měkkýši – až ze 70%.

Možné záměny

Podobný poláku kaholce (Aythya marila). Samec ve svatebním šatu se odlišuje černým hřbetem (u p. kaholky našedlý). Samice p. kaholky má u zobáku bílou skvrnu větší. Ve všech šatech se odlišuje chocholkou (u p.kaholky chybí), p. kaholka je větší, má delší a mohutnější zobák.

Rozšíření

Hnízdí v celé severnější části Eurasie od Islandu po Kamčatku. Od poloviny 19. století se areál druhu šíří k západu a jihu. V Evropě hnízdí přes 730 tisíc párů, vzhledem k poklesu stavů z konce tisíciletí je populace hodnocena jako ubývající. Částečně tažný druh zimující v západní Evropě, ve Středomoří včetně severní Afriky a v jižní a východní Asii.
U nás hnízdí od nížin až po více než 100 m.n.m., četně protahuje a pravidelně přezimuje. První hnízdění v ČR bylo doloženo v roce 1914 na rybnících u Náměště n. Oslavou. Další šíření proběhlo až v letech 1931-41, kdy se druh usadil v jižních a jihozápadních Čechách, na Mladoboleslavsku a Nymbursku. Kolem roku 1955 šíření pokračovalo na Moravě, vrcholu početnost dosáhla mezi lety 1970-80, kdy se v některých oblastech republiky chocholačka stala nejhojnějším druhem kachny. Po tomto období se stavy začaly snižovat, což trvá do současnosti. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 12-24 tisíc párů, což je snížení stavů oproti roku 1989 o minimálně 20%.

Význam

Je řazena mezi zvěř, spolu s p. velkým se po kachně divoké dělí o 2-3 místo v počtu úlovků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 SONY DSC nasi_ptaci199.jpg nasi_ptaci407.jpg nasi_ptaci572.jpg nasi_ptaci760.jpg nasi_ptaci773.jpg nasi_ptaci867.jpg nasi_ptaci879.jpg nasi_ptaci2231 barn-owl-1107397_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
10birds_b 25birds_b 8birds_b most91 most98 most103 most12 most14 281a 31birds_b 41birds_b 8bids_2017 13bids_2017 most68