atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek32 nasi_ptaci66.jpg nasi_ptaci449.jpg nasi_ptaci573.jpg nasi_ptaci2133 nasi_ptaci2494 nasi_ptaci2503 img_0362-3e2723df7843ea3047991db057b7654999245e64 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Pěnkava obecná

penkavaob

Velikost

velikost 14-16 cm, váha 20 g

Popis

Dospělý samec je pestrý. Má modrošedé temeno a šíji. Na podzim po přepelichání má hlava samce hnědou barvu, do jara se však hnědé lemy peříček olámou a vystoupí šedé středy per. Zobák v době hnízdění je modrý, jinak má barvu rohoviny. Hlava po stranách a hruď jsou rezavě červené, pláštík a hřbet červenohnědé, kostřec je šedozelený. Na křídlech je v každém šatě dvojitá bílá křídelní páska, bílá jsou i krajní pera vykrojeného ocasu. Samička a mladí ptáci jsou svrchu šedozelení se slabým hnědým nádechem, zespodu šedobílí, křídelní pásky jsou užší než u samečka.

Ekologie

Při volbě hnízdiště není vybíravá, žije všude tam kde jsou stromy a keře: parky, zahrady, remízky, stromořadí, nebo lesy všech typů, nevyhýbá se ani centrům velkých měst. Hnízdí od dubna do července 2x ročně, někdy jen v jednom a tom samém hnízdě. Hnízdo, které patří k nejůhlednějším ptačím stavbám, je hustě a pevně spletené z mechu,jemných stébel a kořínků. Vnější vrstvu maskuje samička lišejníky, pavučinami a kokony hnyzu. Uvnitř hnízdní kotlinky je měkká vrstva z chlupů, žíní a drobného peří. Snůška obsahuje 3-6 načervenalých či modravě zelených vajíček s typickými skvrnami a různě zakřivenými čárkami. Mladé krmí oba rodiče hmyzem, hlavní potravou pěnkav jsou však různá semena.

Rozšíření

Kromě celé Evropy sahá její areál na východ po střední Sibiř, na jih po Irán a severní Afriku. Je většinou tažná, mnoho starých ptáků, většinou samečků, však zůstává v místech hnízdění i přes zimu. Zimovištěm našich pěnkav je jihozápadní Evropa.

Rozšíření v ČR.

Je rozšířena v celé republice od nížin až po subalpínské pásmo (max 1510 m.n.m. na Studniční hoře). Početní stavy jsou stabilizované, i když v posledních letech je patrný velice mírný pokles. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 4-8 milionů párů.
V Evropě je druh považován za zabezpečený, na celém území hnízdí více než 130 milionů párů.

1 komentář u Pěnkava obecná

  • prosím o radu pěnkava obecná-doufám,že jsme ji dobře identifikovali,nalétává do skla okna už dost dlouho asi 14 dnů,klove do skla ,nebojí se ani nálepek nalepených na skle děkuji za odpověd pokud to půjde

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek200 18-6-2011-13-e88a6fccd4843e714d6a91b499dc8f332350b9a9 ptacek250 nasi_ptaci277.jpg nasi_ptaci697.jpg nasi_ptaci729.jpg nasi_ptaci2441 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most85 2bids_2017
Nové foto
91a 38birds_b most84 most96 most99 121a 1birds_b most16 most25 26bids_2017 P1000628 most63 P1000756 P1000812