atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek387 p5-558ec9679fe53881b3a8cb235abfaaa07910bd89 nasi_ptaci572.jpg nasi_ptaci2445 barn-owl-1107397_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info 14birds_b most75 P1000716
Atlas ptáků

Pěnkava jikavec

jikavec

Velikost

14 – 16 cm, váha 23 g

Popis

Sameček má v letním šatě hlavu, šíji, ramena a pláštík leskle modročerné. V zimě jsou černé plochy letního šatu částečně překryté širokými rezavě béžovými lemy per, které mu dodávají pestrý vzhled. Zobák má slámově žlutý s černou špičkou, v létě černý. Hrdlo, hruď a malé krovky jsou rezavé, bez teček. Několik tmavých teček je na spodní části boků. V letu je patrný světlý přední křídelní lem a částečně rezavěžlutá křídelní páska, která je užší a méně výrazná než u pěnkavy obecné (Fringilla coelebs). Kostřec a břicho jsou bílé, černý vykrojený ocas má vnější rýdovací pera s málo světlým lemem. Samička má temeno, pláštík, hřbet a strany šíje tmavě šedohnědé, o poznání skvrnitější než samec v zimě. Střed šíje a strany hlavy jsou světlejší, béžově šedobílé, hruď je béžová. Mladí ptáci mají kostřec a břicho se žlutým nádechem, černě tečkované malé krovky a svrchu širší světlé lemy per.

Ekologie

Domovem jikavce jsou severské lesy různých typů, často nesmíšené březové či jehličnaté porosty prostoupené listnáči. Nevyskytuje se v hustých vysokých lesích. Hnízdí od května do července 1x ročně. Hnízdo staví samička, většinou těsně u kmene 4-5 m nad zemí. Je podobné, ale důkladnější než hnízdo pěkavy obecné. Ve snůšce je obvykle 5-7 vajec, rovněž podobných pěnkavím. Mláďata krmí převážně hmyzem, který v té době tvoří značnou část jejich potravy, která se skládá hlavně ze semen a v zimě často i z bukvic.

Rozšíření

Žije mimo nejsevernějších oblastí od Skandinávie až na východ Asie po Kamčatku. V tajze zastupuje pěnkavu obecnou (Fringilla coelebs) a na styčných místech se s ní vzácně kříží. Je tažná, zimuje ve střední a jižní Evropě. Za mírných zim zůstává v jižní Skandinávii. Je plachá.

Výskyt v ČR.

Pravidelně protahující a zimující druh. Intenzita průtahu a početnost zimujících ptáků podléhá meziročně velkým změnám, v některých letech má výskyt až invazní charakter. Na našem území se první ptáci objevují v září, poslední mizí během dubna. Jediná konkrétní zpráva o hnízdění pochází z roku 1928,kdy bylo v Krušných horách u Božího Daru nalezeno hnízdo s mrtvým mláďětem a několika pery jíkavce, ostatní zprávy jsou zcela nepotvrzené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
29-5-09-13-0da0c05c6c7012c03d545cd9d17e44789e2a6943 ptacek362 ptacek379 nasi_ptaci186.jpg nasi_ptaci267.jpg nasi_ptaci462.jpg nasi_ptaci614.jpg nasi_ptaci807.jpg nasi_ptaci2215 nasi_ptaci2508 ptacek660-74551757a6adf6d6d220bd63850c4d8225165e45 nasiptaci.info most57 P1000697
Nové foto
19birds_b 11birds_b most83 most84 most92 341a 14birds_b most22 most31 3bids_2017 24bids_2017 most62 most67 most82