Pěnkava jikavec
Reklamy
Pěnice vlašská
Pěnkava obecná

Popis

Sameček má v letním šatě hlavu, šíji, ramena a pláštík leskle modročerné. V zimě jsou černé plochy letního šatu částečně překryté širokými rezavě béžovými lemy per, které mu dodávají pestrý vzhled. Zobák má slámově žlutý s černou špičkou, v létě černý. Hrdlo, hruď a malé krovky jsou rezavé, bez teček. Několik tmavých teček je na spodní části boků. V letu je patrný světlý přední křídelní lem a částečně rezavěžlutá křídelní páska, která je užší a méně výrazná než u pěnkavy obecné (Fringilla coelebs). Kostřec a břicho jsou bílé, černý vykrojený ocas má vnější rýdovací pera s málo světlým lemem. Samička má temeno, pláštík, hřbet a strany šíje tmavě šedohnědé, o poznání skvrnitější než samec v zimě. Střed šíje a strany hlavy jsou světlejší, béžově šedobílé, hruď je béžová. Mladí ptáci mají kostřec a břicho se žlutým nádechem, černě tečkované malé krovky a svrchu širší světlé lemy per.

Ekologie

Domovem jikavce jsou severské lesy různých typů, často nesmíšené březové či jehličnaté porosty prostoupené listnáči. Nevyskytuje se v hustých vysokých lesích. Hnízdí od května do července 1x ročně. Hnízdo staví samička, většinou těsně u kmene 4-5 m nad zemí. Je podobné, ale důkladnější než hnízdo pěkavy obecné. Ve snůšce je obvykle 5-7 vajec, rovněž podobných pěnkavím. Mláďata krmí převážně hmyzem, který v té době tvoří značnou část jejich potravy, která se skládá hlavně ze semen a v zimě často i z bukvic.

Rozšíření

Žije mimo nejsevernějších oblastí od Skandinávie až na východ Asie po Kamčatku. V tajze zastupuje pěnkavu obecnou (Fringilla coelebs) a na styčných místech se s ní vzácně kříží. Je tažná, zimuje ve střední a jižní Evropě. Za mírných zim zůstává v jižní Skandinávii. Je plachá.

Výskyt v ČR.

Pravidelně protahující a zimující druh. Intenzita průtahu a početnost zimujících ptáků podléhá meziročně velkým změnám, v některých letech má výskyt až invazní charakter. Na našem území se první ptáci objevují v září, poslední mizí během dubna. Jediná konkrétní zpráva o hnízdění pochází z roku 1928,kdy bylo v Krušných horách u Božího Daru nalezeno hnízdo s mrtvým mláďětem a několika pery jíkavce, ostatní zprávy jsou zcela nepotvrzené.
Pěnice vlašská
Pěnkava obecná
Reklamy
Send this to a friend