atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek168 ptacek220 ptacek243 nasi_ptaci3.jpg nasi_ptaci340.jpg nasi_ptaci618.jpg nasi_ptaci297 nasi_ptaci2366 nasi_ptaci2387 nasi_ptaci2419 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info owl-1688848_1920 71a most34
Atlas ptáků


Pěnice slavíková

peniceslavik

Popis

Je to nenápadně zbarvený, poměrně baculatý ptáček, bez výraznějších znaků. Shora je jednobarevně hnědošedá, letky i jednobarevná rýdovací pera má tmavší. Hrdlo je špinavě bílé, na prsou a bocích má okrový nádech. Zobák je dost silný, modravě šedobéžový s trochu tmavší špičkou. Kolem tmavého oka má rozpitý, světlý oční kroužek a ještě nevýraznější krátký nadoční proužek. Často má po stranách krku místa s čistěji šedým nádechem. Nohy jsou světle šedavé a dosti silné. Pohlaví a věkové skupiny jsou stejné, ale ptáci v 1. podzimu mají jasnější křídla se světlejšími špičkami ramenních letek.

Ekologie

Pěnice slavíková osidluje křovinaté okraje a paseky vlhčích lesů, především listnatých a smíšených, křoviny na březích řek, potoků a rybníků, méně často i křovinami zarostlé parky, hřbitovy a zahrady. Sameček ohlašuje svůj návrat ze zimoviště často až v polovině května, 14 dní po ostatních pěnicích jako poslední. Za dne se ozývá z listí aniž je vidět, před západem slunce zpívá i na vrcholové větvi. Hnízdí 1x od května do července. Miskovité, tenkostěnné a někdy dokonce průsvitné hnízdo, staví oba partneři v nízkém, hustém křoví, v ostružiníkovém či maliníkovém keři, někdy i v hromadě klestí, vždy ve stínu a dobře ukryté. Hnízdo je postaveno takřka výhradně ze suchých lodyh trav a kořínků s hnízdní výstelkou pouze z jemnějších suchých travin. Na snůšce 4-5 barevně značně proměnlivých vajíček sedí oba rodiče. Potrava se skládá z hmyzu a jeho vývojových stádií, pavouků, v létě a na podzim i z dužnatých plodů.

Rozšíření

Žije v celé Evropě, zasahuje i do střední Sibiře. Je tažná. Koncem srpna a v září odlétá zimovat do tropické a jižní Afriky.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se prakticky na celém území, výrazně početnější je v nižších a středních polohách, i když podél vodních toků vystupuje i vysoko do hor až po horní hranici lesa. Počty se zdají být stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
V Evropě je druh považován za zabezpečený, na většině území jsou počty stabilní, na celém území hnízdí přes 17 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek112 ptacek90 ptacek367 OLYMPUS DIGITAL CAMERA ptacek436 nasi_ptaci96.jpeg nasi_ptaci2298 img_0362-3e2723df7843ea3047991db057b7654999245e64 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 20160414_121920-13238364b284e5e1c047d0fb8c786bfdc014b84e 207-fe6830bdeec67e9d053a575594d3a3c47cae9fa5 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most86 most31 most36 most48 most77 P1010220 P1010235 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most17 most69 most76 most81 most101 most105 most171 most197 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info