Pěnice černohlavá
Reklamy
Ořešník kropenatý
Pěnice hnědokřídlá

Popis

Je to poměrně zavalitá pěnice, která se snadno pozná podle čepičky na hlavě, sahající až k hornímu okraji oka. Dospělý sameček má čepičku leskle černou, v 1.zimě má čepičku hnědou, černou nebo smíšenou. Po stranách hlavy je šedý, svrchu špinavě šedý a zespodu olivově šedý. Samička má čepičku rezavohnědou, svrchu je tmavěji, na spodu světle šedohnědá. Samičky jsou celkově více do hněda. Juvenilní ptáci mají čepičku jako samička. Na ocase nemá v zádném šatu bílou barvu. Zobák a nohy jsou šedé.

Ekologie

Ze všech pěnic je nejtypičtějším lesním ptákem, který sice preferuje listnaté a smíšené lesy, žije však i v lesích jehličnatých a to jak na okrajích,tak i uvnitř. Obývá i břehové porosty, zarostlé parky, zahrady a hřbitovy. Od května do července má dvě snůšky po 4-6 vajíčkách, na kterých sedí oba rodiče. V křovinách na místě téměř vždy silně zastíněném, většinou do výšky 2 m, můžeme nalézt její nepříliš důkladné hnízdo, jen volně spletené z drobných větviček, stébel a listů trav, vystlané jemnými travinami,kořínky a srstí. Hnízdo je natolik pomíjivé, že je za několik týdnů po vyvedení mláďat už nenajdeme. Potrava se skládá převážně z hmyzu. Podíl rostlinné složky potravy, plodů, bobulí a ovoce, je u pěnice černohlavé podstatně větší než u jiných pěnic.

Rozšíření

Žije v celé Evropě kromě nejzazšího severu, v západní Sibiři a severozápadní Africe. Na západě a jihu Evropy je stálá. Ostatní zimují ve středomoří, nebo až ve střední Africe, kam odlétají v září až říjnu.

Rozšíření v ČR

U nás, stejně jako v celé Evropě patří mezi nejpočetnější druhy ptáků. Vyskytuje se na celém území, běžnější je v níže položených místech, ale nechybí ani vysoko v horách (max. 1430 m. n. m. na Luční boudě v Krkonoších). Od počátku 80. let minulého století se u nás stavy stále zvyšují (na 274 sledovaných lokalitách o 4,5% ročně), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,8-1,6 milionu párů.
I v Evrpě stavy mírně stoupají, celoevropská populace čítá přes 25 milionů párů.
Ořešník kropenatý
Pěnice hnědokřídlá
Reklamy
Send this to a friend