atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek128 ptacek646 nasi_ptaci17.jpeg nasi_ptaci336.jpg nasi_ptaci795.jpg nasi_ptaci801.jpg nasi_ptaci2120 nasi_ptaci2145 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Pěnice černohlavá

penicecernohl

Velikost

14 cm, váha 20g

Popis

Je to poměrně zavalitá pěnice, která se snadno pozná podle čepičky na hlavě, sahající až k hornímu okraji oka. Dospělý sameček má čepičku leskle černou, v 1.zimě má čepičku hnědou, černou nebo smíšenou. Po stranách hlavy je šedý, svrchu špinavě šedý a zespodu olivově šedý. Samička má čepičku rezavohnědou, svrchu je tmavěji, na spodu světle šedohnědá. Samičky jsou celkově více do hněda. Juvenilní ptáci mají čepičku jako samička. Na ocase nemá v zádném šatu bílou barvu. Zobák a nohy jsou šedé.

Ekologie

Ze všech pěnic je nejtypičtějším lesním ptákem, který sice preferuje listnaté a smíšené lesy, žije však i v lesích jehličnatých a to jak na okrajích,tak i uvnitř. Obývá i břehové porosty, zarostlé parky, zahrady a hřbitovy. Od května do července má dvě snůšky po 4-6 vajíčkách, na kterých sedí oba rodiče. V křovinách na místě téměř vždy silně zastíněném, většinou do výšky 2 m, můžeme nalézt její nepříliš důkladné hnízdo, jen volně spletené z drobných větviček, stébel a listů trav, vystlané jemnými travinami,kořínky a srstí. Hnízdo je natolik pomíjivé, že je za několik týdnů po vyvedení mláďat už nenajdeme. Potrava se skládá převážně z hmyzu. Podíl rostlinné složky potravy, plodů, bobulí a ovoce, je u pěnice černohlavé podstatně větší než u jiných pěnic.

Rozšíření

Žije v celé Evropě kromě nejzazšího severu, v západní Sibiři a severozápadní Africe. Na západě a jihu Evropy je stálá. Ostatní zimují ve středomoří, nebo až ve střední Africe, kam odlétají v září až říjnu.

Rozšíření v ČR

U nás, stejně jako v celé Evropě patří mezi nejpočetnější druhy ptáků. Vyskytuje se na celém území, běžnější je v níže položených místech, ale nechybí ani vysoko v horách (max. 1430 m. n. m. na Luční boudě v Krkonoších). Od počátku 80. let minulého století se u nás stavy stále zvyšují (na 274 sledovaných lokalitách o 4,5% ročně), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,8-1,6 milionu párů.
I v Evrpě stavy mírně stoupají, celoevropská populace čítá přes 25 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek174 ptacek298 ptacek381 6-7-5-2014-6-77ccfd772a573135c85728436151bf30f1aa4b8c krutihlav-obecny-2-vyletajici-z-hnizda-v-tresni-e195356484a400137976ed42cacc7e87e02cb427 nasi_ptaci2117 nasi_ptaci2302 nasi_ptaci2385 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 autumn-1007318_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9651-obnoveny-45d0f77692f7eec122e16778a7659d1a877d4692 8birds_b
Nové foto
38birds_b most6 most12 11a 13birds_b most32 3bids_2017 13bids_2017 P1000626 P1000631 most64 most76 P1000716 P1000716