atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek263 ptacek551 imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci2500 bird-1136051_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Ořešník kropenatý

oresnik

Velikost

Délka: 32-35 cm.
Rozpětí: 49-53 cm.
Hmotnost: 130-300 g.

Popis

Velikost jako hrdlička, velká hlava, silný, poměrně dlouhý zobák. Ocas je kratší, zaoblený, zespodu za letu viditelný bílý lem. Tělo je hnědé s výrazným bělavým skvrněním, na temeni tmavě hnědá čepička, spodní ocasní krovky bílé. Ocas a letky černohnědé. Za letu má nápadně široká křídla, bílé spodní krovky ocasní a bíle lemovaný ocas.
Mláďata jsou světlejší, bílé skvrnky mají menší a řídké.

Ekologie

V Evropě typický druh horských smrčin, v kulturních smrčinách se může šířit i do nižších poloh. Hnízdí jednotlivě, 1x ročně, hnízdní teritoria jsou značně velká. Hnízdo je téměř vždy na smrku, tvoří ho vrstva větví, na ní je vrstva lišejníků, následuje vrstva ztrouchnivělého dřeva a vystýlka je ze suché trávy a mechů. Od konce března do konce května snáší 3-5 vajec v jednodenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení 1. nebo 2. vejce, mláďata se líhnou po 16-18 dnech. Krmí oba rodiče, hnízdo mlíďata opouštějí po 22-25 dnech, vzletná jsou o několik dní později. Pohlavně dospívají v prvém roce života, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka ja 8 let.
Větší část potravy je rostlinná, hlavně semena jehličnanů, dále lískové ořechy, švestky a různá další semena. Živočišnou složku potravy tvoří hmyz, uloví i drobné savce, mláďata ptáků, žáby a měkkýše. Jako většina krkavcovitých ptáků si potravu ukládá do různých skrýší, které si velmi dobře pamatuje.

Rozšíření

V Evropě je rozšíření nesouvislé, soustřeďuje se hlavně na Alpy, Karpaty a Rodopy. Areál pokračuje severozápadní Evropou přes pás severských jehličnatých lesů až po Kamčatku a Japonsko, izolované populace žijí v asijských pohořích i jižněji. Většinou stálý nebo potulný druh, v některých letech podniká výrazné invaze až do jižní Evropy (v těchto případech se u nás objevuje i sibiřská ssp.). V posledních desetiletích jsou počty v Evropě stabilní, druh je považován za zabezpečený, na celém území hnízdí více než 400 tisíc párů.
V ČR je rozšířen především v jehličnatých lesích od 450 m. n. m. po horní hranici lesa. Počty hnízdících párů jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů.

2 komentáře u Ořešník kropenatý

  • Ořešníka kropenatého jsem zahlédl poměrně zblízka při vysokohorské túře ve Vysokých Tatrách. V borovicovém lese kousek nad Štrbským Plesem mně zaujal svým krásným černým zbarvením s bílými tečkami. Musel jsem si ho okamžitě vygooglit, abych zjistil, co je to za druh.

    • Ahoj, bydlime v Haji u Duchcova a kazdorocne nam parecek oresaku totalne sklidi urodu liskovych orechu, je to nadhera je pozorovat😊

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek186 ptacek209 29-1-2015-park-5-1-7ffdeef1638845023744a0172a9c9dcbd085db91 img_6560_a-a1f80f8a6a08da07cf8430a61796eb12881d910f nasi_ptaci154.jpeg nasi_ptaci164.jpg nasi_ptaci607.jpg nasi_ptaci718.jpg nasi_ptaci216 nasi_ptaci2186 nasiptaci.info nasiptaci.info small-birds-1046540_1920 most86
Nové foto
bird-of-prey-2171316_1920 4birds_b 37birds_b 191a most88 14birds_b most36 14bids_2017 17bids_2017 P1000661 most47 most82 P1000701 P1000741