atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek401 ptacek238 nasi_ptaci71.jpeg nasi_ptaci116.jpg nasi_ptaci687.jpg nasi_ptaci2280 nasi_ptaci2468 new-1045954_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Ostříž lesní

ostrizles

Velikost

Délka: 30-35 cm.
Rozpětí: 75-85 cm.
Hmotnost: 180-300 g.
Vejce.
Výška x šířka:36-47×30-36 mm.
Hmotnost:22-26 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zdarvená stejně. Vrch těla je tmavý, hlava černobílá s výrazným černým vousem. Spodek těla je světlý, skvrnitý,kalhotky a spodní krovky ocasní jsou zbarveny do rezava.

Ekologie

Vyskytuje se hlavně v menších lesích, které se střídají s otevřenou krajinou, často v okolí vod. V dubnu,po návratu ze zimovišť, obsazuje stará hnízda, hlavně po krkavcovitých a jiných dravcích. V květnu a červnu snáší 2-4 vejce, na kterých sedí oba rodiče 28-30 dní. Hnízdní péče trvá až 35 dní, pak jsou ještě mláďata krmena v okolí hnízda. Od srpna začínají odlétat do zimovišť, nejdéle se u nás zdrží do konce října.
Potravu tvoří téměř výhradně létající hmyz a drobní ptáci. Loví za prudkého letu, a to i kořist sedící na zemi.

Možné záměny

Ostříži se podobá dřemlík tundrový (Falco columbarius) – liší se kontrastní kresbou hlavy a každý se vyskytuje v jiném ročním období.

Rozšíření

Ostříž lesní obývá celou Evropu mimo větší části V. Británie a Skandinávie. V Evropě hnízdí cca 55000 párů. Jedná se o přísně tažný druh,zimuje v tropické Africe.
U nás hnízdí řídce na celém území do výšky zhruba 1000 m.n.m. Hustěji je osídlen jih a východ republiky. Počet u nás hnízdících párů je kolem 200.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek150 ptacek120 ptacek96 nasi_ptaci236.jpg nasi_ptaci713.jpg nasi_ptaci227 nasi_ptaci241 willow-tit-938403_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most34
Nové foto
21birds_b most87 most88 most102 241a 32birds_b most15 most39 2bids_2017 23bids_2017 P1000617 P1000628 most73 P1000741