atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek406 ptacek600 img_6560_a-a1f80f8a6a08da07cf8430a61796eb12881d910f nasi_ptaci275.jpg nasi_ptaci444.jpg nasi_ptaci463.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info most3 most91
Atlas ptáků

Luňák červený

lunak_cerveny (1)

Velikost

Vejce.
Výška x šířka: 51-62 x 40-49 mm
Hmotnost: 49-70 g.
Délka: 60-72 cm.
Rozpětí křídel: 140-165 cm.
Hmotnost: 1200-1600 g.

Popis

Velikosti káně, dlouhý, hluboce vykrojený ocas. Zbarven je rezavočerveně, starší kusy mají světlejší hlavu.

Ekologie

Obývá podobné prostředí jako l. hnědý (Milvus migrans), není ale tolik závislý na blízkosti vody.
Hnízdí jednotlivě, dříve i v malých koloniích. Hnízdo staví vysoko na stromech, od konce dubna snáší 2-4 vejce, sedí 28-32 dní. Po zhruba 50 dnech mláďata opouštějí hnízdo.
Naše populace jsou tažné, zimují převážně v okolí Středozemního moře. Stále častější jsou případy zimování u nás – do 10 kusů.
Potrava – vyhledává mršiny, aktivně loví ptáky (až do velikosti slepice), drobné savce i ryby.

Rozšíření

M. m. milvus – hlavní oblastí výskytu je Pyrenejský poloostrov a dál až do střední Evropy. Jinde v Evropě je areál nesouvislý.
V ČR řídce hnízdí, hojnější je v západní polovině Čech a na jižní Moravě. V ČR hnízdilo v letech 2001-03 70-100 párů.
Roku 1989 reintrodukován po více než 100 letech v Anglii a v Irsku.

Význam

Téměř ohrožený druh (NT).
V Červené knize ČR je v kategorii kriticky ohrožený druh (CR).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
30-12-2014-park-31-2c668c8ef0209e181ebd75f0607a3932e62410e6 nasi_ptaci663.jpg nasi_ptaci237 nasi_ptaci2195 nasi_ptaci2257 nasi_ptaci2491 52dsc_0018-5bc6b3eb4770170e8282eaf7a51072e9876ec47e nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Nové foto
most12 P1000677 most54 most81 P1010197 most51 most53 most91 most112 most114 most158 most199 most208 most209