atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek97 29-5-09-13-0da0c05c6c7012c03d545cd9d17e44789e2a6943 ptacek466 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce harrier-934590_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Linduška lesní

lin_les

Velikost

Délka: 14-16 cm.
Hmotnost: 15-29 g.

Popis

Linduška lesní je pták veliký jako vrabec domácí, má olivově hnědá záda a černými podélnými proužky, žlutavou hruď, hrdlo po stranách mohutně proužkované a světlý proužek přes oko. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata jsou svrchu těla silně proužkovaná. Létá v obloucích zpravidla ze stromu na strom.
Hlas – vábení „síb“ nebo „psíí“, zpívá krátkého letu, při vzletu vydává „cicicicvisvisvis“ a po dosažení vrcholu klesá zpět s poloroztaženými křídly a vztyčeným ocasem a ozývá se hlasitým „ciá ciá ciá ciá“.
Vrch těla zbarvený jako u skřivana, bílé lemy křídelních krovek tvoří na křídle dvě úzké pásky, krajní ocasní pera mají bílé vnější prapory. Hrdlo je bělavé, prsa světle okrová, tmavěji skvrnitá, ostatní spodina těla nažloutle bělavá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci mají hnědší vrch těla a tmavší, více skvrnité vole.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí převážně na pasekách a okrajích lesů, na loukách se skupinami stromů, vřesovištích a pod. Hnízdí v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo ze stébel a mechu je umístěno na zemi v trsu trávy nebo ve křoví.
Samice snáší asi 5 šedobílých vajec s jemně hnědými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 12 – 13 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu 12 dnů.
Potrava – hmyz.
Linduška lesní je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Evropa mimo Islandu, jihu Španělska a středomořských ostrovů. Dál na východ je rozšířena přes Sibiř až k jezeru Bajkal a ve dvou cípech ke Kaspickému moři a k Himaláji. Tažný druh, zimuje v Africe, menší počty i ve Střední Asii a ve Středomoří. Evropská populace je celkem stabilní, čítá více než 27 miliónů párů.
U nás je rozšířena na většině území od nížin až po subalpínské pásmo hor. Hnízdění je doloženo i na Sněžce ve výšce 1500 m. n. m. Početní stavy se pomalu snižují (na sledovaných lokalitách asi o 1,4% ročně), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek270 ptacek361 _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci72.jpg nasi_ptaci191.jpg nasi_ptaci268.jpg nasi_ptaci731.jpg nasi_ptaci769.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
9birds_b 11birds_b most86 most93 most104 most7 21a 51a 13birds_b 5bids_2017 most43 most47 most57 most76