atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek101 ptacek589 23-2-2014-videlske-sedlo-svycarna-krivka-obecna80-7ed99121fb3885c651688ce1c98db8587ce4e0aa _dsc0057-4579da8b5346ddca6cb34ff1ace90e49540462ba 006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee nasi_ptaci2215 nasi_ptaci2483 robin-78092_1920 snowy-owl-981618_1280 nasiptaci.info
Atlas ptáků

Linduška horská

lindhorVelikostDélka: 15,5-17 cm.

Hmotnost: 17-28 g.

Popis

Linduška horská je pták veliký jako vrabec domácí, ale štíhlejší s dosti vysokými tmavými nohami. Samec ve svatebním šatě má načervenalou hruď bez proužků, šedohnědá záda a bílý proužek přes oko. Samice a samec v prostém šatě mají hruď podélně čárkovanou. Mláďata mají navíc tmavší skvrny. Létá v poněkud těžkopádně v krátkých obloucích.
Hlas – vábení „pssi“ nebo „cíp“, píseň se skládá z řady „cip cip cip“, v toku zpívá v třepotavém letu.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v horách na horských loukách a v pásmu kleče. Hnízdí v květnu až červenci jednou až dvakrát ročně. Hnízdo je ze stébel a kořímků a je schované v trhlinách mezi trsy trávy či v kamení.
Samice snáší 4 – 5 šedobílých silně skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 14 -16 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po donu asi 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Linduška horská je tažný pták přezimující v jižní Evropě, odkud se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v září.

Rozšíření

Velice rozlehlý, ale rozkouskovaný areál (viz taxonomie), obývá především skalnatá mořská pobřeží a hory. Druh je částečně stálý, ptáci se pouze na zimu stahují do údolí, menší část se stěhuje poněkud jižněji od hnízdišť. Evropská populace je stabilní, odhadována je na více než 640 tisíc hnízdících párů. U nás pravidelně v malém počtu hnízdí ve vysokých horských polohách (nad 800 m.n.m.) v Krkonoších, v Jeseníkách, na Kralickém Sněžníku a v Moravských Beskydech. Jednotlivá zahnízdění v dalších pohořích jsou vyjímečná. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 80-130 párů, což je oproti sčítání z let 1985-89 pokles o zhruba 70%.

Význam

V posledních desetiletích silně ubývající druh, v Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – druh kriticky ohrožený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek347 ptacek400 ptacek569 p5-558ec9679fe53881b3a8cb235abfaaa07910bd89 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci340.jpg nasi_ptaci378.jpg nasi_ptaci440.jpg nasi_ptaci804.jpg nasi_ptaci2169 nasi_ptaci2199 nasi_ptaci2200 nasi_ptaci2418 nasiptaci.info
Nové foto
most104 most5 most21 most29 P1000626 most46 most67 most69 P1000687 P1000810 P1010206 P1010212 P1010219 P1010220