atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek321 ptacek656 nasi_ptaci373.jpg nasi_ptaci664.jpg nasi_ptaci296 nasi_ptaci2186 nasi_ptaci2221 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Lelek lesní

lelekles

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 52-59 cm.
Hmotnost: 70-100 g.

Popis

Lelek lesní je pták veliký jako kos černý. Má velkou hlavu a oči, kraťoučký zobák. Zbarven je podobně jako stromová kůra, samec má bílé skvrny na křídlech a ocase. Křídla jsou poměrně dlouhá a lelek s nimi při letu hlasitě plácá. Lelek lesní je noční pták, který přes den sedí nehnutě přitisknutý podélně k větvi stromu.
Hlas – večer a v noci dlouhé vrčivé „errrerrrrerrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v suchých jehličnatých lesích, na vřesovištích a na okrajích lesů. Hnízdí v květnu až červenci dvakrát ročně. Nestaví hnízdo.
Samice snáší 2 podélná hnědě mramorovaná vejce na zem do důlku bez jakékoliv podložky. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu 17 – 20 dnů.
Potrava – různý noční hmyz, především můry
Lelek lesní je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

V novém Červeném seznamu je zařazen do kategorie EN – ohrožený druh.

Výskyt v ČR

Naše území obývá mozaikovitě do výšek cca 650 m. n. m., ale jen vzácně pravidelně a ve větším počtu. Počty neustále klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 600-1200 párů, v letech 2001-03 na 400-700 párů.
Přísně tažný druh, naše populace odlétají od poloviny září do zimovišť ležících převážně v Africe jižně od rovníku, vracejí se od poloviny dubna s maximem v květnu.
Početnost klesá od konce 50. let minulého století v celé Evropě, v současnosti zde hnízdí více než 470 tisíc párů.

1 komentář u Lelek lesní

  • Pozorován v lokalitě Kobylí hlava katastr H LUK okr. Uh. Hradiště . Pozorován od dubna 2016 do dnešních dnů 28.7.2016

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci179.jpg nasi_ptaci728.jpg nasi_ptaci771.jpg nasi_ptaci2209 nasi_ptaci2390 nasi_ptaci2441 nasi_ptaci2443 owl-591302_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most22
Nové foto
most84 most88 most94 most95 robin-2197691_1920 most13 32birds_b most32 P1000631 most60 P1000716 P1000716 P1000728 P1000812