atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek658 SONY DSC SONY DSC 006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee nasi_ptaci253.jpg nasi_ptaci610.jpg nasi_ptaci863.jpg poecile-montanus-815071_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Lejsek šedý

lejseksedy

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 12-20,5 g.

Popis

Lejsek šedý je pták velký jako vrabec domácí. Vrch těla je šedohnědý, spodek bělavý se slabými, tmavými, podélnými proužky na hrudi a temeni hlavy. Pohlaví se navzájem neliší, mláďata mají na zádech světle lemované peří, takže vypadají skvrnitě.
Lejsek šedý zpravidla vysedává na vyvýšených místech, často pocukává ocasem a křídly a vzlétá několik metrů do výšky a lapá hmyz.
Hlas – vábení je ostré „pst“, varování „tektek“.

Ekologie

Hnízdění – hojně se vyskytuje v zahradách, parcích, na okrajích lesů, často i v obcích. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Hnízdo je miskovité ze stébel, kořínků, mechu a srsti. Bývá umístěno zpravidla v otevřené dutině, často i na římsách střech.
Samice snáší zpravidla 5 bílých, šedě a rezavě skvrnitých vajec na kterých oba rodiče sedí po dobu 12 – 13 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 13 – 14 dnů.
Potrava – létající hmyz a bobule.
Lejsek šedý je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Téměř celá Evropa, severozápad Afriky, západní, jihozápadní až střední Asie. V Evropě se početnost již od 60. let minulého století snižovala (v některých zemích včetně ČR až o 25 %), v 90. letech se pokles zastavil a ve většině evropských států jsou počty stabilní nebo i pomalu stoupají. V současnosti v celé Evropě hnízdí více než 14 milionů párů. Tažný druh, zimuje v tropické a jižní Africe, východní populace na jihu Arabského poloostrova a v severní Indii.
V České republice hnízdí celkem rovnoměrně na celém území i když jeho hustota není nikde vysoká. Vyskytuje se od nížin a pahorkatin, kde je relativně hojnější až po zhruba 750 m. n. m. , výše vystupuje jen vzácně-max 1340 m. n. m. na Pančavské louce v Krkonoších. Jako v téměř celé Evropě, tak i u nás od konce minulého století početnost mírně stoupá, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek297 ptacek553 SONY DSC _dsc0057-4579da8b5346ddca6cb34ff1ace90e49540462ba OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci159.jpeg nasi_ptaci508.jpg nasi_ptaci700.jpg nasi_ptaci241 nasi_ptaci2509 005-78d0007d3ac05dcae8e388535b6f59de24ac0418 dsc00291-022d6080058aa9c78f4f883a138f914a0df66740 ptacek660-74551757a6adf6d6d220bd63850c4d8225165e45 nasiptaci.info
Nové foto
10birds_b 15birds_b most87 most95 most98 most99 most100 most6 21a 31birds_b 2bids_2017 8bids_2017 most46 P1000724