atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek329 ptacek239 ptacek421 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci81.jpg nasi_ptaci158.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info 191a P1000747
Atlas ptáků

Kukačka obecná

kukackaob

Velikost

Délka: 32-36 cm.
Rozpětí: 54-60 cm.
Hmotnost: 100-205 g.

Popis

Kukačka obecná je pták velký jako hrdlička zahradní. Samec je šedý, má příčné proužkování na břiše. Samice je naspodu hnědá, nekdy až červenohnědá s příčným proužkováním. V letu se podobá menšímu dravci (krahujec obecný, poštolka obecná). Notoricky známa též kvůli svému hnízdnímu parazitismu.
Hlas – samec melodicky volá v tercii „kukuk“, někdy též drný hlas „hachachah“, samice chechtavě volá „kvikkvikkvikkvik“. Traduje se, že zaslechne-li mladá dívka kukat kukačku (samčí kukuk), má počítat, kolikrát zakuká, za tolik let se vdá.

Ekologie

Výskyt – kukačka se vyskytuje v lesích včech typů, parcích a na loukách se skupinami stromů. U kukačky je vyvinut hnízdní parazitismus, kdy samice kukačky vkládá svá vejce po jednom do hnízd ostatních hmyzožravých pěvců, přičemž se jednotlivé populace specializují na určité druhy pěvců.
Rozmnožování – samice snese v květnu až červenci do cizích hnízd v průměru asi 15 – 20 vajec. Snesené vejce se inkubuje po 12 dnech a mládě vyhodí z hnízda potomky adoptivních rodičů, případně i vejce. Pěstouni krmí mládě na hnízdě 21 – 23 dnů a poté je ještě 3 týdny přikrmují.
Potrava – hmyz.
Kukačka obecná je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).

Výskyt v ČR.

Běžný druh vyskytující se od nížin až po hřebeny nejvyšších hor. V letech 2001-03 byl početní stav odhadnut na 35-70 tisíc párů (Evropa 4,2 milionů), až na malé výkyvy jsou počty stabilní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek399 nasi_ptaci450.jpg nasi_ptaci491.jpg nasi_ptaci519.jpg nasi_ptaci728.jpg nasi_ptaci2152 nasi_ptaci2182 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703820_1920 P1000631
Nové foto
17birds_b most85 most90 most10 most11 most12 321a 2birds_b 31birds_b 12bids_2017 14bids_2017 16bids_2017 most74 P1000741