atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek408 ptacek628 18042015792-7bb897dd325fc600bd6787d4a35ed2c8b26923f8 nasi_ptaci603.jpg nasi_ptaci835.jpg nasi_ptaci2407 nasi_ptaci2471 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Kvakoš noční

kvak

Velikost

Délka: 58-65 cm.
Rozpětí: 90-100 cm.
Hmotnost: 340-800 g.

Popis

Kvakoš noční je pták veliký jako vrána obecná. Je zavalitý, s krátkýma nohama, silným krkem, velkou hlavou a silným zobákem. Je šedobílý s černým temenem hlavy a záda. Ve svatebním šatě má na hlavě 2 – 4 zahnutá vztyčitelná pera, v prostém šatě tyto pera nemá. Obě pohlaví se navzájem neliší, mláďata jsou světle hnědá s se světlými skvrnami. V letu je charakteristická okrouhlá hlava a křídla. Za potravou létá až za soumraku.
Hlas – v letu pravidelné silné volání „kvak“.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých bažinatých a rybničních územích a lužních lesích při velkých tocích. Hnízdí v koloniích v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je ve tvaru koše postavené z větví a prutů v houští nebo na stromech.
Samice snáší 3 – 5 modrozelených vajec, mláďata jsou schopná letu až po dvou měsících.
Potrava – ryby, žáby a hmyz.
Kvakoš noční je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu až říjnu.

Rozšíření

Euroasie, Amerika a Afrika.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen v kategorii EN – druh ohrožený.

Rozšíření v ČR

Pravidelně hnízdí pouze na jižní Moravě a v jižních Čechách. Na Moravě hnízdil na několika místech pravděpodobně už od počátku 20.století, v roce 1932 vznikla kolonie na ostrůvku Zámeckého rybníka, ještě kolem r. 1945 byla jedinou stálou kolonií u nás a je doposud obsazena. Další hnízdiště jsou (nebo byla) hlavně na Znojemsku, Břeclavsku nebo v dolním Podyjí. Z Čech jsou zprávy o jednotlivých zahnízděních od 19. století, první stálá kolonie vznikla v roce 1947 v jižních Čechách na rybníku Malý Tisý, ta zanikla v letech 1982-84. Zárověň ale vznikaly jiné kolonie v okolí a počty hnízdících párů pomalu stoupají dodnes. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-550 párů.
V Evropě se hlavně mezi lety 1970-90 počty snižovaly, v současnosti na celém území hnízdí asi 87 tisíc párů, populace je hodnocena jako zmenšená.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek335 ptacek610 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 15birds_b nasi_ptaci5.jpg nasi_ptaci390.jpg nasi_ptaci594.jpg nasi_ptaci674.jpg nasi_ptaci2140 nasi_ptaci2407 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info marsh-tit-1539473_1280
Nové foto
most91 most8 most12 18birds_b 111a 32birds_b most37 3bids_2017 19bids_2017 P1000652 most60 most69 most79 P1000812