atlas našich ptáků
Fotogalerie
OLYMPUS DIGITAL CAMERA 131a 18042015792-8cc521c497033d83e4f063237ce80a4beee178cb nasi_ptaci105.jpeg nasi_ptaci374.jpg nasi_ptaci637.jpg nasi_ptaci795.jpg nasi_ptaci2111 nasi_ptaci2329 nasi_ptaci2346 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 221a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Křepelka polní

krepelpol

Velikost

Délka: 16-18 cm.
Hmotnost: 50-130 g.
Rozpětí:32-35 cm.
Vejce(údaje z ČR).
Výška x šířka:27-34×21-24 mm.
Hmotnost:8,1-8,9 g.

Popis

Křepelka polní je polní kur veliký asi jako kos černý. Je zemitě hnědě zbarvená s podélnými černými a bílými proužky. Samec má na hrdlé černou kresbu, která chybí samicím i mladým jedincům. Při vzletu vydávají křídla značný hřmot. Na hřbětě mají při vzletu viditelné dva žlutavé podélné pásy.
Hlas – bývá reprodukován jako „pět peněz“, ozývá se i za noci.

Ekologie

Hnízdění – žije skrytě v oraništích a na lukách. Většinou je prozradí pouze hlas. Křepelkám zjevně nesvědčí změny ve způsobu obhospodařování zemědělské půdy a jejich stavy ve střední Evropě se v minulých desetiletích výrazně snížily. Dnes je spíše slyšíme v pahorkatinách, kde vliv velkovýroby omezovaly existující přírodní podmínky. Hnízdí v červnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi v malém důlku vystlaném stébly ve vegetaci skrývající ji pohledu zhora.
Samice snáší 7 – 14 hnědožlutých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 17 dnů, nekrmivá mláďata poté vodí jeden měsíc.
Potrava – semena různých plevelů, listy rostlin a v létě i hmyz.
Křepelka polní je jediný tažný druh z našich hrabavých. Dovede bez přestávky přeletět Středozemní moře i Saharu až do východní Afriky, během tahu se objevuje na nejrůznějších místech. Táhne jednotlivě i v malých skupinách vždy těsně při zemi a vždy v noci. Ze zimovišť v Africe přilétá počátkem května a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Rozšíření v ČR.

Hnízdí nehojně na většině území,hlavně v nižších a středních polohách,místy však vystupuje i vysoko do hor-nejvýše byla zastižena v Jeseníkách ve 1464 m.n.m.
V 19.století byla u nás velice hojným druhem,počátkem 20.století začal pokles stavů,který vrcholil po roce 1930.Od poloviny 80.let dochází k pozvolnému zvyšování početnosti,tento trend trvá doposud.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 5-10 tisíc párů,populace v celé Evropě jsou odhadovány na 2,8 milionu párů.

Význam

V minulosti významná lovná zvěř, v 20. letech minulého století bylo v českých zemích loveno ročně kolem 10000 kusů. V současné době je u nás chráněna, stále se však loví na průtahu a při zimování ve Středomoří.

Zajímavosti

Málo se ví, že její konzumace může být někdy i smrtelně nebezpečná. Někdy totiž zobe semena bolehlavu plamatého (Conium maculatum), čímž se její maso stává smrtelně jedovatým.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek136 photo0022-1a44cb3848bd29ef54a5837f12d7897d1e3ac63a nasi_ptaci230.jpg nasi_ptaci460.jpg nasi_ptaci517.jpg nasi_ptaci521.jpg nasi_ptaci594.jpg nasi_ptaci854.jpg nasi_ptaci2186 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 red-kite-50498 nasiptaci.info nasiptaci.info most42 P1010212 most70 most85 most182 most231 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most93 most4 most18 most30 most73 P1010216 P1010237 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most18 most88 most122 most157 most165 most184 most185 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info