Králíček ohnivý
Reklamy
Králíček obecný
Krkavec velký

kralohn
Reklamy

Velikost

Délka: 9-10 cm.
Hmotnost: 5-6 g.

Popis

Králíček ohnivý je drobounký ptáček podobný králíčku obecnému na rozdíl od kterého je celkově pestřejší, kresba hlavy má navíc bílý proužek přes oko a černou uzdičku a zlatožluté opeření ramen. Samec má dvě bílé a jednu černou příčnou křídelní pásku, samice má pouze jednu křídelní pásku, temeno hlavy má žluté a mláďata nemají temeno hlavy zbarvené vůbec.
Hlas – podobný jako u králíčka obecného na rozdíl od kterého však zní pomaleji a stále ve stejné tónové výšce „sisisisisisia“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v jehličnatých lesích v v květnu až červenci dvakrát ročně. Hluboké miskovité hnízdo vybudované z mechů a lišejníků je zavěšeno na spodní straně smrkových větviček.
Samice snáší 8 – 10 bělavých vajec se světle hnědou kresbou na kterých sedí sama po dobu 16 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče rovněž asi 16 dnů.
Potrava – hmyz a pavouci.
Králíček ohnivý je částečně tažný pták, ze zimovišt v jižnější oblasti Evropy se vrací v dubnu a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Evropa mimo Skandinávie, Irska, severní poloviny Anglie, pobaltských států, Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Dále severozápad Afriky a přilehlé ostrovy a částečně i Malá Asie. Areál se v průběhu 20. století pomalu rozšiřoval k severozápadu (Dánsko 1961, Anglie 1962, Wales 1975, Švédsko 1990). V posledních desetiletích nejsou v početnosti zaznamenány výrazné změny, celoevropská populace čítá přes 3,3 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severní zimují až po jižní hranice areálu druhu.
U nás patří mezi běžně rozšířené druhy, vyskytuje se od nížin až po horní hranici lesa (max 1350 m. n. m. v Jeseníkách). Výraznější mezery ve výskytu jsou pouze v severozápadních a východních Čechách a na střední a jižní Moravě. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 70-140 tisíc párů. Naše populace jsou převážně tažné, zimují na jihu a jihozápadě Evropy, malé množství ptáků zůstává na zimu u nás.
Králíček obecný
Krkavec velký
Reklamy
Send this to a friend