atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek247 ptacek466 _dsc0030-9d7910c28dc2ff6c621e0e8ed9cb981587df9312 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c nasi_ptaci229.jpg nasi_ptaci759.jpg nasi_ptaci2195 nasi_ptaci2209 nasiptaci.info pigeon-1695710_1920
Atlas ptáků

Králíček ohnivý

kralohn

Velikost

Délka: 9-10 cm.
Hmotnost: 5-6 g.

Popis

Králíček ohnivý je drobounký ptáček podobný králíčku obecnému na rozdíl od kterého je celkově pestřejší, kresba hlavy má navíc bílý proužek přes oko a černou uzdičku a zlatožluté opeření ramen. Samec má dvě bílé a jednu černou příčnou křídelní pásku, samice má pouze jednu křídelní pásku, temeno hlavy má žluté a mláďata nemají temeno hlavy zbarvené vůbec.
Hlas – podobný jako u králíčka obecného na rozdíl od kterého však zní pomaleji a stále ve stejné tónové výšce „sisisisisisia“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v jehličnatých lesích v v květnu až červenci dvakrát ročně. Hluboké miskovité hnízdo vybudované z mechů a lišejníků je zavěšeno na spodní straně smrkových větviček.
Samice snáší 8 – 10 bělavých vajec se světle hnědou kresbou na kterých sedí sama po dobu 16 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče rovněž asi 16 dnů.
Potrava – hmyz a pavouci.
Králíček ohnivý je částečně tažný pták, ze zimovišt v jižnější oblasti Evropy se vrací v dubnu a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Evropa mimo Skandinávie, Irska, severní poloviny Anglie, pobaltských států, Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Dále severozápad Afriky a přilehlé ostrovy a částečně i Malá Asie. Areál se v průběhu 20. století pomalu rozšiřoval k severozápadu (Dánsko 1961, Anglie 1962, Wales 1975, Švédsko 1990). V posledních desetiletích nejsou v početnosti zaznamenány výrazné změny, celoevropská populace čítá přes 3,3 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severní zimují až po jižní hranice areálu druhu.
U nás patří mezi běžně rozšířené druhy, vyskytuje se od nížin až po horní hranici lesa (max 1350 m. n. m. v Jeseníkách). Výraznější mezery ve výskytu jsou pouze v severozápadních a východních Čechách a na střední a jižní Moravě. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 70-140 tisíc párů. Naše populace jsou převážně tažné, zimují na jihu a jihozápadě Evropy, malé množství ptáků zůstává na zimu u nás.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek238 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci100.jpg nasi_ptaci346.jpg nasi_ptaci775.jpg nasi_ptaci871.jpg nasi_ptaci2174 nasi_ptaci2230 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 small-birds-1046518_1920-330398b0fa4ea7de8c6a2df87b92fb8fa8524517 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
26birds_b 161a 331a most96 most100 most101 201a 221a 8bids_2017 13bids_2017 21bids_2017 P1000677 most72 most75