atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek23 ptacek266 ptacek559 img00017a-13c715375261aa3bde7b808aaf73981fda641f84 nasi_ptaci456.jpg nasi_ptaci584.jpg nasi_ptaci22 bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Krahujec obecný

krahuj

Velikost

Délka:28-38 cm.
Hmotnost:110-340 g.
Rozpětí:60-75 cm.

Vejce(data z ČR a SR)
Výška x šířka:36-45×29-35 mm.
Hmotnost:20-24 g.

Popis

Krahujec obecný je pták veliký jako hrdlička zahradní, rozpětí křídel dosahuje 60 – 80 cm. Samec je asi o čtvrtinu menší než samice. V letu se poznává podle širokých křídel, jejich rychlé údery střídá s krátkým plachtěním (na rozdíl od poštolky obecné) se v letu nikdy netřepotá na místě. Dospělý samec se od samice liší nejen (menší) velikostí, ale i červenavou barvou hrudi a tváří. Staří ptáci jsou převážně šedí, mladí ptáci jsou převážně hnědí. Oční duhovka dospělých ptáků je oranžová, u mladých ptáků je červenohnědá.
Hlas – v okolí hnízda pronikavé „gigigigi“.

Ekologie

Hnízdění – běžně hnízdí v jehličnatých lesích sousedícícmi se sady a skupinami stromů, mnohdy však i v otevřené krajině. Krahujec žije skrytým způsobem života a mnohdy se o jeho přítomnosti v okolí ani neví. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je vždy ze suchých větviček a je umístěno obvykle ve smrkové mlazině. Na rozdíl od příbuzných druhů krahujec nevyužívá starých hnízd a každý rok si hnízdo postaví znovu.
Samice snáší 4 – 6 oblých hustě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 33 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 4 týdnů na hnízdě a určitou dobu ještě i po jeho opuštění.
Potrava – převážně drobné ptactvo, samec zdolá ptáky do velikosti kosa černého a samice si troufne i na zdivočelé holuby domácí.
Krahujec obecný je částečně tažný pták, u nás většinou odlétají pouze mláďata, staří jedinci zůstávají ve svém revíru po celý rok, pouze v zimě se častěji objevují v blízkosti lidských obydlí, kde útočí na hejnka vrabců a pěnkav.

Rozšíření

Obyvá většinu Evropy a Asie a sever Afriky (viz podřízené taxony). Vlivem silného pronásledování došlo v 19. století v Evropě k silnému poklesu stavů. Po druhé světové válce díky ochraně došlo k navýšení stavů, poté se ale hlavně v důsledku používání pesticidů mezi lety 1950-70 stavy opět citelně snížily. Od 80. let minulého století početnost opět stoupá, v roce 2004 žilo v Evropě více než 340 tisíc párů.
V ČR je rozšířen v lesích na většině území, obývá i polní remízy a zeleň kolem vodních toků, hnízdí až po horní hranici lesa, zastižen bývá i výše (včetně vrcholu Sněžky). Od prvního sčítání v letech 1973-77 se početnost mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3500-4500 párů.

1 komentář u Krahujec obecný

  • Ano, v zimě loví sýkory, vrabce, kosáky….přikrmuji ptactvo přímo u domu v letošní kruté zimě, a krahujec si sem létá přímo ke krmítku vždy nějakého ulovit. Je to kruté, ale asi také chce jíst, a u krmítka v okolí jich jsou vždy hejna…. chudinky vždy začnou poplašně křičet, a schovávají se v jehličnanech. V létě zde krahujec není nikdy vidět, důsledně se drží mimo lidská obydlí. Bydlím na vesnici ve Středočeském kraji, kousek od lesa.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek191 img00089b-5428d7128885de6c38cdb6d981a53c7303047af3 18042015792-8cc521c497033d83e4f063237ce80a4beee178cb nasi_ptaci136.jpg nasi_ptaci295.jpg nasi_ptaci2121 nasi_ptaci2467 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-1909800_1920 blue-tit-1539464_1280 most50 most54
Nové foto
141a most85 most5 most6 71a 1birds_b tit-2174557_1920 most27 10bids_2017 most44 most45 most52 P1000701 P1000716