Kormorán velký
Reklamy
Koroptev polní
Kos černý

kormoran
Reklamy

Velikost

Délka: 77-94 cm.
Rozpětí: 121-149 cm.
Hmotnost: 1570-3180 g.

Popis

Kormorán velký je veliký jako husa, černě zbarvený, s tenkým na špičce zahnutým zobákem a lysým hrdelním vakem. Ve svatebním šatě má peří na hlavě a krku bělavé. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou hnědavá a spodní stranu těla mají bělavou. Na vodě má hluboký ponor těla a zvednutou hlavu, často se potápí. Odpočívá na kamenech nebo stromech u vody ve vzpřímeném postoji s často roztaženýmí křídly.
Kormorán velký se ozývá drsným krákoráním.

Ekologie

Hnízdí na mořském pobřeží a v ústích řek, v poslední době se vyskytuje i ve vnitrozemí např. na Balatonu nebo v oblastech s větším počtem vodních nádrží (přehradní nádrže či rybníky) , kde jeho hejna páchají velké škody rybářům na nasazených rybách. Proto je mnohde povolena jejich regulace odstřelem. Hnízdí pospolitě ve velkých koloniích na litnatých stromech v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je vystavěné z větví a klacků.
Samice snáší 3 – 4 světle modrá vejce.
Živí se výlučně rybami s velikostí především v rozpětí 10 až 20 cm. Lovy kormoránů jsou vysoce organizované, kormoráni umí hlasitým plácáním křídel nahánět ryby po rybníce (nádrži) z jedné strany na protější břeh a pak je na malém prostoru u břehu masivně loví.
Kormorán velký je částečně tažný pták, někdy přezimuje u nás u nezamrzajících vodních plochách.

Rozšíření

Viz taxonomie. V 19. století vlivem pronásledování zmizel z mnoha evropských zemí. Od 70.let minulého století se díky ochraně začal opět rozšiřovat a zvýšila se i početnost. V současnosti hnízdí v Evropě více než 310 tisíc párů. Severnější populace se v zimě přesunují jižněji, ostatní jsou stálé.
U nás jsou zaznamenány první pokusy o zahnízdění v roce 1938 na jižní Moravě. První stálá kolonie vznikla až v roce 1982 na střední Novomlýnské nádrži, o rok později na Třeboňsku. V dalších letech se počty rychle zvyšovaly, maximum párů u nás hnízdilo v roce 1989 – 710. Od roku 1987 jsou počty kormoránů regulovány, tento stav trvá i v současnosti. V letech 2001-03 na našem území hnízdilo 200-232 párů – 117-139 v jižních Čechách, 81-85 na jižní Moravě a 2-8 párů jinde.

Zajímavosti

V České republice je kormorán velký chráněn a je rovněž v příloze I evropské Směrnice o ptácích Natura 2000. Hnízdící populace se vyskytují na rybnících CHKO Třeboňsko a v dolním Podyjí, jejich početnost dosahuje několik set kusů. V podzimních měsících ovšem přetahují přes území zejména jižních Čech až desítky tisíc kormoránů, jejichž lov může v krátkém časovém období vést k výrazným škodám na rybí obsádce. Proto je kormorán zahrnut v zákoně o náhradě škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů. Každý majitel rybníka tak může na základě prokázané škody požádat o náhradu, která je mu vyplacena z rozpočtu Ministerstva životního prostředí. Navíc v nejexponovanějších lokalitách je povolen odstřel. Kormorán ovšem nemá dobré maso ani vhodné peří a jeho odstřel tak má výhradně regulační účel.
Koroptev polní
Kos černý
Reklamy
Send this to a friend