Konopka obecná
Reklamy
Konipas luční
Koroptev polní

konopkaob
Reklamy

Velikost

Délka: 12,5-14 cm.
Hmotnost: 16-22 g.

Popis

Konopka obecná je pták o něco menší než vrabec domácí. Samec má kaštanová záda, karmínovou hruď a hnědá křídla. Na čele má karmínovou skvrnu. Není proužkovaný. Samice a mladí jedinci jsou hnědí s tmavými podélnými proužky. V zimě se pohybuje ve větších hejnech. Létá vlnkovaně.
Hlas – vábení v letu je tvrdé kovové „gegege“, zpěv je silně hvízdavá píseň s vábivými motivy.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v otevřené krajině s křovinami a v zahradách. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je miska ze stébel, kořínků a vláken vystlaná chlupy umístěná v křoví nízko nad zemí.
Samice snáší 4 – 5 bělavých hnědočerveně skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 12 – 14 dní a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 dní.
Potrava – převážně semena plevelů.
Konopka obecná je částečně tažný pták. Ze zimovišť ve Středomoří přilétá v březnu až dubnu, odlétá v září a říjnu; malá část ptáků zůstává přes zimu u nás, navíc k nám přilétají konopky ze severu.

Rozšíření

Mimo severu celá Evropa, severozápadní Afrika, Malá Asie a část západní Sibiře. Částečně tažný druh, severnější populace zimují v jižních oblastech areálu druhu. V Evropě došlo v posledním desetiletí minulého století hlavně ve střední, západní a severozápadní Evropě k poklesu stavů, i tak je druh hodnocen jako zabezpečený, na celém území hnízdí více než 10 milionů párů.
V ČR je rozšířena na většině území, hojnější je v nižších polohách, v některých pohořích vystupuje velice vysoko-max Úpské rašeliniště v Krkonoších, 1430 m. n. m. Početní stavy kolísají, bez větších změn v dlouhodobém měřítku, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů.
Konipas luční
Koroptev polní
Reklamy
Send this to a friend