Koliha velká
Reklamy
Kavka obecná
Konipas bílý

koliha
Reklamy
Velikost

Délka: 48-60 cm.
Rozpětí: 90-106 cm.
Hmotnost: 570-1000 g.

Popis

Koliha velká je pták veliký asi jako havran polní s vysokýma nohama a dlouhým, k zemi zahnutým zobákem. Zbarvena je převážně hnědě, je jemně skvrnitá, spodní strana těla a spodní strana křídel je bělavá. Samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou více rezaví.
Hlas – v letu daleko slyšitelné flétnové „tloííít“, samec v toku vydává flétnové trylky.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v rozsáhlých loukách a bažinách, na tahu se vyskytuje na bahnitých dnech rybníků a v ústích řek. U nás hnízdí velmi vzácně – v podstatě ve dvou oblastech – v jihozápadních Čechách a na jižní Moravě. Hlavní hnízdní areál se nachází v severní Evropě a severní Asii. Hnízdí v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo je ukryto na zemi v trávě a tvoří jej mělký důlek.
Samice snáší asi 4 kulovitá olivově zelená vejce s tmavě hnědými skvrnami na kterých sedí oba rodiče asi 26 – 28 dní a nekrmivá mláďata poté vodí asi 6 týdnů.
Potrava – hmyz, červi, měkkýši.
Koliha velká je tažný pták, ze zimoviš´t se vrací počátkem dubna a odlétá v srpnu až listopadu.

Výskyt v ČR

Vzácně hnízdí do pěti párů, počty se stále snižují (v letech 1973-77 bylo odhadováno až kolem 50 párů).
Na tahu se objevují v celé republice, výrazně silnější je podzimní tah, který vrcholí v říjnu. Většinou protahují malá hejnka, vzácně až několik set jedinců. Vyjímečné je pozorování ze začátku listopadu 1920, kdy bylo v Lednici pozorováno hejno kolem 3000 kusů.
Vzácně u nás někteří jedinci přezimují u nezamrzajících vod.
Kavka obecná
Konipas bílý
Reklamy
Send this to a friend