atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek225 bird-655283_1920 nasi_ptaci495.jpg nasi_ptaci778.jpg nasi_ptaci218 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Kavka obecná

kavka

Velikost

Délka: 30-34 cm.
Rozpětí: 64-73 cm.
Hmotnost: 175-325 g.

Popis

Kavka obecná je pták velký jako holub skalní. Zbarvena je černě, krk a šíje jsou šedé. Oči jsou bílé a nohy černé. Samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou matověji zbarveni.
Hlas – vábení je pravidelné „kjak“ nebo „kjá“, varování je vřískavé „errr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v dubnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je v dutinách stromů, ve škvírách skal a zdí i na domech, nepohrdne ani budkou pokud má dost velký otvor.
Samice snáší 4 – 5 vajec na kterých sedí sama 17 – 18 dní a mláďata púoté krmí oba rodiče asi 4 týdny.
Potrava – Kavka je všežravec. Její potrava je velmi rozmanitá a je sbírána hlavně na zemi. V době hnízdění převažuje složka živočišná (různí brouci a jiný hmyz), v mimohnízdním období obiloviny, semena apod. Zaletuje však např. i na zrající třešně, vyhledává na zem spadlé ovoce a nevyhýbá se ani smetištím a skládkám odpadků.
Kavka obecná je částečně tažný pták, v době mimo hnízdění se potuluje po dalekém okolí. V zimním období u nás zastihneme též mnoho kavek od severu a východu. Přilétají často společně s havrany polními.

Rozšíření

Hnízdí pospolitě v kulturní krajině se starými stromy, v opuštěných lomech, na zříceninách a v poslední době také ve městech. Kavka se vyskytuje takřka v celé Evropě, kromě její nejsevernější části, na jihu zasahuje i do několika míst v severní Africe a je rozšířena i v západní části Asie. Stavy kavek poslední dobou klesají.

Význam

V Červeném seznamu ČR je tento druh zařazen v kategorii NT – druh téměř ohrožený.

Rozšíření v ČR.

Na našem území se vyskytuje především v nízkých až středních polohách, na horách hnízdí do zhruba 800 m.n.m. , výše jen vyjímečně. Od 70. let minulého století je zaznamenán výrazný úbytek tohoto druhu, v posledních letech se tento trend zastavil a zdá se, že místy i početnost stoupá (Rychnovsko). V letech 2001-03 u nás hnízdilo 10-20 tisíc párů. Většina našich populací hnízdí v současnosti ve městech, v původním prostředí (dutiny stromů a štěrbiny ve skalách) hnízdí řídce.
V celé Evropěhnízdí přes 5,2 milionu párů, po poklesu z konce století se počty stabilizovaly, druh je považován za zabezpečený.

4 komentáře u Kavka obecná

  • dobrý den , mám .prosím dotaz na tvůrce stránek. proč není uveden u některých ptáků druh a čeleď?

  • Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak se naopak zbavit kavky? Nežijeme v ČR, takže u nás kavka opravdu vzácná není. Sousedka systematicky krmí tyto ptáky zbytky z kuchyně a oni nám ničí zahradu – dokáží rozklovat květinový záhon během chvíle, napadají koťata, znečišťují zahrádky – se sousedkou nic nenadělám, těžko jako cizinec půjdu do občansko-právního sporu, ale napadlo mě, jestli by to nespravila třeba maketa přirozeného predátora. Předem moc děkuji.

  • chtela bych vedet když kavka je ohroženy ptak co delat když vim o lidech kteri ju trapi zavritu v kleci na koho se obratit

    • Kavka se dá ochočit, je pak jako domácí mazlíček, neuletí vždycky se vrátí. Měl jsem ji doma na volno, celý den sem ji měl na rameni. Když sem šel ze školy přilétla sedla mi na rameno a šli jsme domů 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek58 ptacek173 krutihlav-obecny-1-5822a803e316cf1ba639cc86c2f1a20f48f9bb3f nasi_ptaci48.jpg nasi_ptaci128.jpeg nasi_ptaci638.jpg nasi_ptaci729.jpg nasi_ptaci2309 nasi_ptaci2321 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
most91 most13 most19 most21 most24 P1000680 P1000685 most44 most46 most67 most75 P1010163 P1010198 P1010224